“Izborni zakon je osnova na kojoj treba graditi povjerenje Hrvata i Bošnjaka”

Vijesti 07. dec 202112:49 6 komentara
Dragan Čović (N1)

Izborni zakon je simbolična, ali vrlo bitna stvar u odnosima Hrvata i Bošnjaka koju moramo završiti. A kad riješimo to pitanje, u što sam uvjeren, to će biti tek osnova za povratak povjerenja između dva naroda. Nama u tom kontekstu treba reformski plan za Federaciju, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu, izjavio je za Fenu predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Prema njegovim riječima, političkim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka potreban je jasan plan što žele ostvariti u narednih četiri ili pet godina.

“Naravno da je to očuvanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite države i europski put BiH, ali trebamo vidjeti što ćemo reformirati u ekonomskom, socijalnom smislu. Kako napraviti iskorake i ovu zemlju učiniti funkcionalnijom. Mislim da je to odgovornost stranaka i stranačkih lidera koji imaju izborni legitimitet. To je krucijalno i prevažno i ja ću se truditi dugoročno napraviti atmosferu za to. Način kako radimo danas na federalnoj pa i na županijskoj razini, nije dobar. Moramo imati zajedničke planove i ciljeve u Federaciji, a onda će se to prenijeti i na cijelu BiH. To je jedini način da ubrzano iziđemo iz ove krize, jednom sinergijom hrvatskih i bošnjačkih stranaka”, ističe Čović.

Razgovore koje je imao proteklog dana u Bruxellesu ocijenio je vrlo uspješnim, jer je na njima uspio potaknuti, kako kaže, zainteresiranost rukovodstva i zastupnika Europskog parlamenta za situaciju u BiH, a posebno za reformu izbornog zakonodavstva, kao preduvjeta za održavanje izbora iduće godine.

“Drago mi je što sam se uvjerio da svi moji sugovornici potpuno razumiju odnose u BiH i probleme koje treba riješiti. Svi se slažemo da je došlo vrijeme da i Europski parlament, uvažavajući sve različitosti koje postoje u stavovima unutar njega, izgradi pozitivan odnos prema procesima u BiH i pomogne da se stvori jedna bolja atmosfera”, kaže Čović, kojeg danas u Zagrebu očekuju i razgovori s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske.

On idućeg tjedna očekuje novi posjet BiH američko-europskih posrednika u pregovorima o izbornoj reformi, Matthew Palmera i Angeline Eichhorst.

“Tada bi se trebali privesti kraju ovi naši razgovori, bar u onim modelima koji se tiču Predsjedništva i Doma naroda te kredibilnosti izbornog procesa, odnosno tehničkih izmjena Izbornog zakona. Vjerujem u mogućnost dogovora, ali moramo razumjeti što su prioriteti i kakve ustupke međusobno trebamo napraviti da oni budu sukladni Ustavu, a da relaksiraju odnose u BiH“, poručuje Čović.

Dodaje kako će on prije najavljenog dolaska Palmera i Eichhorst, vjerojatno u narednih nekoliko dana, nastojati organizirati sastanak stranaka iz Federacije BiH kako bi pokušali približiti određena stajališta.

“Vjerujem da je uz malo napora i dobre volje moguće postići dogovor, stvoriti ambijent da se iduće godine normalno organiziraju izbori, a očuva BiH na euroatlantskom putu. Mnogo toga će biti jasnije krajem idućeg tjedna, kada će se razgovori u ovoj fazi definitivno završiti. Ako budemo uspješni, onda je za očekivati da već u prvom ili drugom mjesecu naredne godine ta rješenja usvojimo i u parlamentarnoj proceduri”,  zaključuje u izjavi za Fenu predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare