Zaključci Vijeća Evropske unije o Bosni i Hercegovini

Zaključci Vijeća Evropske unije o Bosni i Hercegovini Izvor: N1

Vijeće Evropske unije donijelo je sedam zaključaka o Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici.

1. Vijeće ponovno ističe svoju nedvosmislenu predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće izražava žaljenje uslijed razorne retorike proteklih mjeseci utemeljene u prošlosti i ranog početka izbornih kampanja, koji su usporili tempo reformi i uticali na političku klimu.

2. Vijeće podsjeća na važnost opredjeljenja zemlje za proces EU integracija. U pozitivnom kontekstu, napominje da je početna provedba Reformske agende omogućila poduzimanje prvih koraka ka strukturnoj prilagodbi ekonomije Bosne i Hercegovine. Ipak, Vijeće apeluje na vlasti da pospješe provedbu sveobuhvatnih reformi, na inkluzivan način i u korist građana. Nadalje, Vijeće poziva institucije Bosne i Hercegovine da unaprijede napore vezane za funkcionisanje i nezavisnost pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i borbe protiv terorizma i sprječavanja radikalizacije.

3. Vijeće također ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da nastavi rad na odgovaranju na Upitnik Evropske komisije kroz mehanizam koordinacije za EU pitanja. Vijeće ponovo ističe svoj poziv upućen svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju učinkovitost mehanizma koordinacije, uključujući i osiguravanje harmonizovanih i konsolidovanih odgovora na Upitnik Evropske komisije.

4. Imajući u vidu da se u Ustavu Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati i Srbi navode kao konstitutivni narodi (zajedno sa Ostalima), Vijeće ponovo ističe da principi jednakosti svih građana i nediskriminacije moraju biti u potpunosti zagarantovani. Vijeće naglašava da se ne treba poduzeti niti jedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić i Finci, i drugih povezanih presuda.

5. Pored preporuka OSCE-ODIHR-a za daljnje poboljšanje izbornog okvira, Vijeće očekuje od Bosne i Hercegovine da u zadatim rokovima riješi pitanje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz decembra 2016. godine, a u vezi sa određenim izbornim odredbama za Dom naroda Federacije. Vijeće smatra da se reformama izbornog zakona treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga, kao bitnom pitanju, te također poziva Bosnu i Hercegovinu da provede preporuke OSCE-ODIHR-a kako bi se zemlja približila evropskim standardima, a kroz unaprjeđenje demokratskih procesa za buduće izbore.

6. Istovremeno, EU nastavlja apelovati na vlasti Bosne i Hercegovine da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju nastojanja u cilju rješavanja viška municije i deminiranja, te drugih neriješenih pitanja.

7. Vijeće pozdravlja nastavak Operacije Althea koja zadržava mogućnosti doprinosa odvraćajućim kapacitetima vlasti Bosne i Hercegovine, ukoliko situacija tako nalaže, uz istodobno stavljanje naglaska na izgradnju kapaciteta i osposobljavanje. U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršnu vojnu ulogu Operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okruženje, pod obnovljenim mandatom UN-a. Vijeće iščekuje prezentaciju predviđenog Strateškog pregleda kao osnovu za razgovor sa zemljama članicama o opcijama za budućnost Operacije, također imajući u vidu sigurnosnu situaciju na terenu.

Vijeće prepoznaje važnost nastavka koordinacije EUFOR Althea-e sa drugim međunarodnim akterima na terenu, stoji na kraju saopćenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Lord of Bosnia

Lega mi smo krivi to sam rekao, ali kako ti gledas na stvari kao da si četvrti razred osnovne, idealiziras stvari iz neznanja. Kakva demokratija, to je parola zapada pod lojom porobljavaju i pljackaju naivne.

2 0

Tako je kako je

Tako je kad drugi hoce Bosnu kao drzavu, a njeni stanovnici je nece. Trazili ste dobili ste.

5 3

Boošnjooka

Član 4. u našem malom kalifatu ne važi!

5 5

* Sva polja su obavezna