Čović: TK primjer kako privreda treba da se razvija

Čović: TK primjer kako privreda treba da se razvija Izvor: Fena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je posjetio Tuzlanski kanton, gdje je sa članovima Vlade TK-a razgovarao o euratlanskom putu BiH i ispunjavanju obaveza tog kantona u pogledu bržeg puta BiH ka EU, što se prvenstveno odnosi na Upitnik Evropske komisije.

Čović je, govoreći o kandidatskom statusu BiH za pristup EU i MAP-u, istaknuo je da se za evropski put BiH dominantno veže tema koja je interesantna i za nivo kantona, a to je popunjavanje Upitnika Evropske komisije.

Naglasio je da TK-a dao puni doprinos, što se tiče tog upitnika i odgovora.

Čović je nakon susreta rekao da je razgovarano i o proračunima ili nacrtima proračuna za naredni mjesec, što je još jedna od važnih tema, kako bi se pokazala politička stabilnost.

Konstatovao je da je realno da će se na području TK-a obaveze u vezi s upitnikom i proračuna završiti blagovremeno.

Razmijenjena su mišljenja i o akcizama.

"Naš prijedlog i stajalište je da upravo jedan dio od dodataka kada je akciza u pitanju, ide prema nižim razinama vlasti, kako bi se time riješila pitanja održavanja cesta i investiranja", naglasio je Čović.

Napomenuo je da će naredne semice u Briselu razgovarati s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini o spomenutim temama.

"Budemo li mi ova tri uvjeta doveli pred kraj na svim razinama, mi smo ispunili one osnovne uvjete da dobijemo kandidatski status i to će pokazati jednu političku ozbiljnost", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Razgovarano je i o prometnom povezivanju tuzlanskog regije s razvijenom dijelom ka Evropi, a Čović je naglasio da pruža punu potporu tome.

Dodao je da u ovoj godini treba biti riješeno pitanje vojne imovine tuzlanskog i mostarskog aerodroma.

Premijer TK-a Bego Gutić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu s predviđenim rokovima, izvršila sve svoje obaveze po pitanju odgovora na Upitnik Evropske komisije.

"Upoznali smo predsjedavajućeg Čovića s problemom saobraćajne blokade TK-a, i zamolili smo ga da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima da doprinos da konačno i TK-a dobije kvalitetan izlaz ili prema EU, ili što brži spoj na koridor 5-C, odnosno krak prema Žepču."

Dodao je da kantonana vlada podržava donošenje zakona o akcizama na način da se dio sredstava od akciza usmjeri prema nižim nivoima vlasti.

U okviru današnje posjete Tuzlanskom kantonu, Čović susreo i sa članovima Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna