"Bosanci i Hercegovci zaboravljaju u kakvoj zemlji žive"

"Bosanci i Hercegovci zaboravljaju u kakvoj zemlji žive" Izvor: N1

Dosadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević imenovan je za novog bosanskohercegovačkog ambasadora u Kraljevini Norveškoj, a danas je bio gost Novog dana gdje je govorio o te dvije zemlje.

Za vrijeme četverogodišnjeg diplomatskog mandata u Pakistanu dobio je prestižno godišnje priznanje za najboljeg diplomatu, nagradu grada Islamabada i CEO nagradu za uspjehe u diplomaciji. Posebno je bio angažovan na uspostavi ekonomskih i drugih veza između BiH i Pakistana pa je tako za vrijeme njegovog mandata povećan izvoz bh. proizvoda u Pakistan, potpisani su i ugovori u oblasti obrazovanja, a sagrađena je i pakistansko-bosanska osnovna škola koja nosi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Dodao je i kako je za vrijeme njegovog mandata prošlo ljeto došao premijer Pakistana u BiH na tri dana a istakao je i kako su mu ljudi u Pakistanu najinteresantniji.

"Od Pakistanaca imamo štošta naučiti. Kada vidite porodicu s puno djece a otac zarađuje jako malo, a kad kažem jako malo mislim o 2, 3 marke, i svi su sretni i vole život, imaju optimizam u sebi koji mene oduševljava i to im je u genima i to bismo mi trebali naučiti od njih jer Bosanci i Hercegovci zaboravljaju u kakvoj zemlji žive", komentarisao je.

Kazao nam je i da u Norvešku odlazi 1. novembra i da je to prijateljska zemlja.

"Norveška je prijateljska zemlja, bogata zemlja, zemlja koja pomaže BiH na sve moguće načine. Imamo puno stvari u kojima nam Norvežani mogu pomoći, npr. u čišćenju mina - oni tu na svaki način stoje iza BiH; pomažu nam u pristupu u NATO; imamo našu dijasporu tamo i na svaki način su nam prijatelji", istakao je za N1.

Upitali smo ga i koji će biti fokus njegovog rada u Norveškoj te nam je rekao: "Ima jako mnogo fokusa, a broj jedan je to da je Norveška kao država jedna od najbogatijih država na svijetu i moja ambicija je da više novca koji se namijeni za pomoć drugim zemljama ode za BiH. Na primjer, za generiranje novih radnih mjesta, tako da ću apelirati da to ukažem još više nego što su imali BiH u fokusu do sad i naravno naša dijaspora koja je vrijedna tamo da ne zaborave svoju maticu. Prije je pomoć bila u novcu, a sada su projekti, odnosno pomažu nam u projektima".

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

gogi

Gosp.Makateviću kad je lijepo živjeti od 3 do 4 marke dnevno i biti sretan bujrum u svoju Bosnu pa se raduj. Meni više dosadilo da se radujem hljebu i mlijeku. Ne moraš brate biti ambasador probaj nešto malo teže raditi.

3 1

Liv

Da da lijepo je u Pakistanu. Zato oni sami samo gledaju kako da uhvate dobru rutu ka zapadu. Nemam pojma zasto BiH ima uopste prestavnistvo u Pakistanu. Pa tamo samo ima dobrih terorista. Bolje je imati prestavnistvima zemalja od kojih STVARNO mozemo nesto nauciti i imati koristi. To je drugi svijet

6 3

TZ

Aaaaa da ti mozda Milošević uzeo i rasparčao Bosnu? Ha? Ili možda krivousti Franjo zajedno sa njim? Ha?

4 6

* Sva polja su obavezna