Srpske sudije nisu položile zakletvu pred Tačijem

Srpske sudije nisu položile zakletvu pred Tačijem Izvor: N1

U kancelariji kosovskog predsjednika danas nije bilo polaganja zakletve sudija i tužilaca sa sjevera Kosova. Polaganje zakletve je bilo zakazano za 11 časova u kancelariji kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

Glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezu je dopisniku RTS-a rekao da sudije i tužioci sa sjevera Kosova nisu došli i da će naredan termin za polaganje zakletve odrediti u kancelariji kosovskog predsjednika.

Njihovo imenovanje se nije dogodilo, jer im je to "zabranjeno od strane Republike Srbije sa namjerom da se ne dozvoli integracija u pravosudni sistem Kosova", saopšteno je iz kosovskog predsjedništva. Nepojavljivanje srpskih sudija i tužilaca je, za kosovsko predsjedništvo "neuspjeh i nesposobnost EU kao posrednika u procesu implementacije Sporazuma o pravosuđu".

Pozivaju Beograd da "ispuni svoje obaveze", jer je Priština, ističu - to učinila.

"Današnji zakon o zakletvi imao je za svrhu potpunu primjenu Sporazuma o pravosuđu, koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine," dodaju iz kosovskog predsjedništva i ističu da odluku sudija i tužioca da se ne pojave u Prištini vide kao "jedan od mnogih koraka koje je Republika Srbija preduzima protiv svojih građana":

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je ranije rekao da očekuje da će do petka početi primjena sporazuma o pravosuđu.

"Ovo je prvi put od 1999. da ćemo imati sud sa srpskom većinom, sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i Tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će ovaj veliki i važan posao za srpski narod na KiM biti završen do petka, kao i svi preduslovi u smislu posebnih naknada za sudije i tužioce, o čemu će vlada doneti odluku", rekao je Đurić.

Ističe da je važno za Srbe na Kosovu da imaju pravnu sigurnost gdje će biti stotine Srba zaposlenih u pravosuđu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: hashim thaci , kosovo , Srbija

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

17/Krajiska

Hajde ba neka oni polazu sijeno svom naridu I to je dobro srbima.

3 0

* Sva polja su obavezna