Wigemark obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima o BiH

Wigemark obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima o BiH Izvor: Predsjedništvo BiH
Wigemark obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima o BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Wigemark je obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima o BiH Vijeća Evropske unije, u kojima se, između ostalog, poziva vlasti BiH na intenziviranje sveobuhvatnih reformi. U zaključcima se također posebno ističe značaj poštovanja načela jednakosti i nediskriminacije zasnovanih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti.

U tom pogledu naglašena je nužnost reforme Izbornog zakona, koja će obuhvatiti sve aspekte relevantne za suštinsko ostvarivanje jednakopravnosti. Konkretno, radi se o primjeni načela legitimnog predstavljanja u procesu izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanja nacionalnih klubova delegata u Domu naroda Federacije BiH; provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i preporuka relevantnih međunarodnih institucija koje pozivaju na unapređenje transparentnosti izbornoga procesa.

Sagovornici su suglasni da su sva ta pitanja veoma važna kako bi BiH dobila demokratski i na Ustavu zasnovan Izborni zakon.

Čović je izrazio uvjerenje da se puno brže mogu provoditi preuzete obaveze prema EU, te je u tom smislu podsjetio na zaključak Predsjedništva koji obavezuje na finalizaciju upitnika Evropske komisije i njegov prijevod zaključno s 15. decembrom 2017.

Na osnovu obavljenih razgovora sa svim nivoima vlasti ocijenio je da se preduslovi za kandidacioni status realizuju u skladu s predviđenom dinamikom, o čemu će informisati najviše dužnosnike EU u Bruxellesu, gdje putuje 24. oktobra.

Wigemark je iskazao punu podršku EU u svim reformskim nastojanjima koja su u funkciji jačanja evropske perspektive Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ana

Ja stvarno ne znam tko je ovdje lud?Kakav napredak?Narod masovno bježi....opće rasulo...bezočna pljačka ....a napredak????

7 0

* Sva polja su obavezna