Saračević: Do kraja godine bez dnevnih redukcija vode

Saračević: Do kraja godine bez dnevnih redukcija vode Izvor: N1

Do kraja ove godine građani Sarajeva neće imati dnevne redukcije vode, a sredinom iduće godine bit će ukinute i noćne redukcije, rekao je za N1 Damir Saračević, član Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo.

Dok građani u organizaciji neformalne grupa građana pod sloganom "Vodoodbrana Sarajeva" protestvuju protiv redukcija vode novoizabrani Nadzorni odbor smijenio je direktora VIK-a Nezira Hadžića, ali i članove Uprave ViK-a. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavljuje žestoku borbu.

U emisiji Dan uživo na N1 televiziji gostovao je član Nadzornog odbora ViK-a Damir Saračević.

Na pitanje da li je on "svjetlo na kraju tunela premijera Konakovića u vezi sa situacijom u Vodovodu", Saračević je odgovorio:

"Svjetlo na kraju tunela je odlučnost premijera Konakovića da stane u kraj politici koja traje 20 godina, a to je da se u javna preduzeća biraju poslušni i stranački kadrovi. Ta hrabrost ovoj državi i Kantonu Sarajevo može biti nada."

Azra Muzur imenovana je za v.d. direktora KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo.

"Azra je dugogodišnji uspolenik ViK-a u kojem radi od 1996. godine. Bila je šefica odjela, vrsni je inžinjer i sposobna je da vodi posao na pravi način. Glavne osobine su joj posvećenost poslu, transparentnom i poštenom radu i spremnost da se bori sa nelegalnim potrošačima. Zbog tog stava imala je velikih problema", kazao je Saračević.

Izvor: N1

Saračeviću nije poznato da li je Azra Muzur članica Stranke demokratske akcije te ističe da to nije ni relevantno.

"Tražimo osobine koje su bitne, a da li je član stranke nije bitno. Svi u našoj državi su u nekim strankama, jer misle da je dobro biti u stranci."

Saračević je kazao da je direktor i uprava smijenjena na profesionalan način i po zakonu s obzirom da Skupštin KS nije odobrila izvještaj ViK-a.

"Po zakonu čim izgubi uprava povjerenje Skupštine, odnosno osnivača, ne može više obavljati svoju dužnost. Oba parametra, finansijski i vodosnabdijevanja, su bila u padu."

Koji su to planovi? Opozicija kritikuje Vladu KS da nema sistemsko rješenje, da se sve radi paušalno.

"Prvo ide stabilizacija sistema koji je bio u padu do zadnjeg dana. Situacija je svakog dana bila sve gora i gora. Od petka smo imali drugačiji smjer. Od petka do nedjelje popravljeno je više kvarova nego što je prijavljeno. Nama je u cilju da se poprave dinamikom 50-70-100. Građani će vidjeti veliki broj mehanizacije na ulicama, veliki broj radova, blokiranih ulica, redukcija...", najavio je Saračević.

On je za N1 kazao da postoji kratkoročni i dugoročni plan.

"Kratkoročni je da se ukinu dnevne redukcije, zatim da se noćne smanje. A dugoročni plan je da se potpuno ukinu redukcije vode."

Saračević je kazao da će novi menadžment učiniti sve da radnici izađu na ulice i da Vodovod radi.

Na insistiranje voditeljice emisije Dan uživo Emele Burdžović, Saračević je odgovorio na pitanje kada građani glavnog grada BiH mogu očekivati kraj redukcije.

"Bez dnevnih redukcija do kraja godine, a bez noćnih sredinom iduće godine."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sarajka

Samo nije rekao do kraja koje godine

1 0

poznanik

ja kakava je ostrokondza ova!

2 0

Ovaj je sigurno imao sve petice iz predmeta šupljiranje!

7 1

* Sva polja su obavezna