Osude izjave Amfilohija o "Srpkinjama čedomorkama"

U javnosti se pojavio dio bjesede mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom liturgije u Pećkoj patrijjaršiji u kojoj je žestoko kritikovao politiku kontrole rađanja, poredeći njene efekte sa zločinima ljudi koji su obilježili fašističke i nacističke režime. Izgovorene riječi naišle su na osudu jednog djela javnosti.

Izvor: N1

"Srpkinje su postale majke čedomorke", rekao je Mitropolit Amfilohije u liturgiji koju je prije tri dana držao u Pećkoj patrijaršiji. I tu se nije zaustavio:

"One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Mussolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov Božji".

Iako je javnost burno reagovala, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) - tišina.

Iz SPC-a nismo dobili zvaničan komentar o izjavi mitropolita Amfilohija.

Kao i ranijih godina, niko iz crkve se ne upušta u polemiku sa kontroverznim sveštenikom, za koga važi da je jedan od najuticajnijih u Saboru, najvišem tijelu SPC-a, koje je jedino koje bi eventualnu sankciju moglo da izrekne.

A upravo to šutanje i jeste poruka, tvrdi poznavalac prilika u SPC-u, Miroslav Keveždi.

"Svaki put kad crkva ne reaguje pokazuje da je to njen zvanični stav, a Amfilohije je visoko pozicioniran pa to govori da on iznosi zvanične stavove crkve. To nije iznenađujuće za religiologe jer je to jedan tvrdi desni stav", kaže Keveždi.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji se godišnje uradi blizu 17.000 abortusa, a prema nezvaničnim i do 150.000. Najveći broj žena se na takav korak odluči – iz zdravstvenih ili finansijskih razloga.

Nazivati takve žene ružnim riječima, posebno ako to rade pojedinci visoko pozicionirani u društvu, predstavlja specifičnu uvredu, kaže Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka.

"Malo ko zaista veruje u to i malo ko to sprovodi, ali tako se stiču poeni, dobijaju tapšanja po ramenima, glasovi možda itd. Tako da ja ne mislim da je naše društvo zaista otišlo u jednom konzervativizmu iskrenom, jer verujem da svi oni koji se tako izražavaju u svojim privatnim životima vode jedan moderan život u kome odlučuju na jedan savremen, a ne religioizan način", kaže Mršević.

I to nije prva kontroverzna izjava mitropolita Amfilohija - ne samo kada su u pitanju žene, opšta ljudska prava ili politika - u Crnoj Gori je formiran i predmet protiv njega zbog sumnje u govor mržnje.

Međutim, uprkos brojnim zahtjevima dijela javnosti proteklih godina da crkva i država sankcionišu djelovanje mitropolita Amfliohija, nema informacija da li je ikada bio predmet analize u crkvi ili pravosudnim organima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sosa

Kome si ti interesantan i tvoje misljenje.

0 0

Antidemokuracija

Sa Popom se slažem, Efendije ništa ne mogu imaju i druge vjeroispovijesti isti problem ali oni to ne govore..

0 2

Antidemokuracija

Ubijaju bijelom kugom osim cigana nema bijele kuge sve džaba prosi i prolazi, okoti se sve više i više.. To je problem..

0 0

* Sva polja su obavezna