Turčalo: Grabar Kitarović više komentariše BiH nego Hrvatsku

O političkim odnosima između Bosne i Hercegovine i Rusije, uticaju Rusije u BiH, interesovanju susjeda za nas, za Novi dan govorio je prof. dr. Sead Turčalo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, nakon najave o službenoj posjeti predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji.

Izvor: N1

Grabar Kitarović prilikom službene posjete Rusiji sastaće se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i jedna od tema razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama.

Ovo je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika Rusiji od 2009. godine i jedna od tema razgovora bit će BiH, a komentar Turčala o tome je da predsjednica Hrvatske u posljednje vrijeme češće komentariše zbivanje u BiH nego u vlastitoj državi.

"S jedne strane je vrlo zabrinjavajuće da predsjednici susjednih zemalja razgovaraju o unutrašnjim pitanjima BiH, pogotovo kad se radi o predsjednici Hrvatske i kad se radi o izmišljenim pitanjima. Prvo se govorilo o navodnoj aferi prisluškivanja hrvatskih zvaničnika u BiH i od toga nije ništa bilo, pa se onda radikalizmom pokušavalo skrenuti s jednog desničarenja koje se dešava u Hrvatskoj. Također, i presuda Prliću i drugima može Hrvatskoj donijeti dodatnu štetu", istakao je Turčalo za N1.

O tome da li bi sastanak u Rusiji mogao imati uticaja na putu BiH ka EU je rekao: "Nisam siguran da će uopće predsjednica Hrvatske razgovarati sa predsjednikom Ruske federacije o putu ka NATO-u a niti o putu prema EU, ne očekujem takvu vrstu razgovora. Više očekujem vrstu razgovora na tragu onoga iz prethodnih sedmica, a to je predstava o jednoj negativnoj slici o BiH".

Milorad Dodik se također susreo sa Putinom, a Turčalo je rekao kako je Ruska federacija ozbiljna i da ima jasnu sliku o BiH, ali da je dovoljno da se vrši uticaj ili preko jednog dijela BiH ili preko susjednih država. "Rusija sve više dobija i novog asa u rukavu kad govorimo o Hrvatskoj, a to je da dvije banke bliske Rusiji imaju više od milijardu eura prostora za ovrhu u Agrokoru koji zapošljava desetke hiljada ljudi. Na taj način Rusija je dobila novog asa u rukavu koji će biti ključna tema razgovora sa predsjednicom Republike Hrvatske. Također, Ruska federacija kaže da priznaje suverenu BiH na principima Dejtonskog sporazuma a po tome se misli da nikakav reformatorski potez neće biti prihvaćen, a prihvatili su svaku vrstu antidejtonskih mjera", rekao je.

Komentarisao je i proglašenje vojne neutralnosti u RS te naveo: "To je poslije referenduma najozbiljniji udar na državu. Ovdje je entitet koji nema nikakvu nadležnost stavio zakon van BiH akoji su usvojili predstavnici u Parlamentu iz istog tog entiteta. U tom zakonu je jasno precizirano da svi nivoi vlasti treba da učine sve da bi BiH postala članica NATO-a. Sljedeći korak bi trebalo biti da odluku Ustavni sud proglasi neustavnom. Ovo je neka vrsta ispipavanja terena za ozbiljnije stvari. Ovdje se godinama govori o referendumima za nezavisnost i onda imate korak po korak donošenja odluka koje ruše strukturu države".

"U ovom trenutku bi neko od članova Predsjedništva BiH trebao pokrenuti ocjenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom BiH. Ovo je vrlo ozbiljno narušavanje suvereniteta države", dodao je.

Spomenuo je i izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića za koju je rekao da je prošla nezapaženo, odnosno izjava u kojoj je kazao "da se bez Hrvatske i Srbije neće rješavati nijedno unutarpolitičko pitanje  BiH".

"To je jedno namjerno pogrešno tumačenje uloge Srbije i Hrvatske kao potpisinica mirovnog sporazuma. Njihov potpis je samo značio da su te dvije države bile akteri rata a ne garantori mira", naveo je Turčalo za N1.

U Novom danu prof. dr. Turčalo je ponovio kako se može vršiti uticaj na BiH preko susjednih zemalja, entiteta RS, i da se ne mora uložiti puno energije. Također, naglasio je kako je BiH po svom položaju i strukturi vrlo ranjiva zemlja i da je dovoljno da se pokrene manja aktivnost kako bi se proizvele tenzije u BiH.

Za N1 je kazao i kako je vjerovatnoća za "Dejton 2" vrlo mala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MisterX

@Slobo Jest pogotovu ovi iz entiteta Sjeverna Korea to nije tajna a i niko vise nije glup i slijep.

0 0

Visegrad

Svi dokazi da se Hrvatska politika nije okanila da uzurpira dio Bosne i Hercegovine.

2 0

Ee

i onaj Austriski KURZ,te Ceski ZEMAN isto tako zele po tvome BiH. O njima cutite. Gubite dah i pamcenje ljigavci.

0 0

* Sva polja su obavezna