Safet Sušić za N1: Možda su bili malo nekorektni prema meni

Safet Sušić za N1: Možda su bili malo nekorektni prema meni Izvor: N1

Iz Turske se u Novi dan na N1 javio trener Alanyaspora, najuspješniji selektor nogometne reprezentacije BiH, najbolji fudbaler kojeg smo imali Safet Sušić koji nam je otkrio da li bi pristao da bude "zamjena" Mehmedu Baždareviću.

"Nisam pratio situaciju u vezi Nogometnog saveza i najave o mogućim nasljednicima Mehmeda Baždarevića, ali u ovom trenutku ja nisam kandidat. Ja najvjerovatnije ostajem u Alanji do kraja sezone, ali vidjet ćemo. Vi ste prvi koji su mi rekli da me spominju kao navodnog selektora. Nisam u mogućnosti da bilo šta više kažem i da prihvatim", rekao nam je Sušić.

Na pitanje da li je imao ikakav kontakt sa čelnicima Nogometnog saveza je rekao da nije od onog trenutka kad su ga smijenili.

"Čujem se s pojedinim ljudima s kojima sam ostao u dobrim odnosima, koji rade u Savezu, ali sa predsjednikom i članovima nisam", naveo je.

Na naše pitanje da li bi ponovo bio selektor ukoliko bi se promijenili čelnici Saveza s obzirom na to na kakav je način otišao prošli put i na način na koji su ga tretirali navijači je prokomentarisao da je to davno bilo i da se ne bi ponovo na taj period vraćao, ali da su bili slabiji rezultati nego što se očekivalo.

"Međutim, to nije samo četiri, to je deset utakmica. Izgubili smo prvu utakmicu, poslije toga dva neriješeno i onda smo imali nesretnu utakmicu protiv Izraela koju smo izgubili. Poslije toga članovi Saveza su donijeli odluku da me smijene. Nisam ljut ni na koga. Bio sam pet godina selektor, imao sam dobre rezultate. Svi su bili ubijeđeni da će se BiH kvalifikovati za prvenstvo ali nije bilo kako su očekivali svi kandidati", naveo je u Novom danu.

Sušić je i dalje jedini selektor koji je reprezentaciju BiH odveo na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Izjavio je da smo tad otišli i da Bog zna kad ćemo opet, a na pitanje da li vidite reprezentaciju na nekom velikom takmičenju u skoroj budućnosti je odgovorio: "Mnogo je lakše otići na Evropsko nego svjetsko prvenstvo. Ako imaš malo dobru ekipu možeš da odeš na Evropsko, a Svjetsko je malo komplikovanije. Mi smo propustili šansu i ovaj put. Za Belgiju je prvo mjesto bilo rezervisano a za drugo mjesto je bila borba između nas i Grka. Imali smo šansu ali protiv Grčke nismo uspjeli i izgubili smo protiv Belgije. Nismo ni zaslužili da se nađemo u te dvije ekipe".

Izvor: N1

O tome koje su bile greške po njegovom mišljenju je kazao: "Po meni najveći razlog i prvi razlog je kvalitet naše reprezentacije. Imali smo dobru generaciju i desetak godina iste igrače imamo. Sada nema više Spahića, Misimovića - dva igrača koje je teško zamijeniti, koji su bili lideri te ekipe, kao i Mujdža. Druga stvar je da nekoliko igrača nisu kao što su nekad bili: Ibišević, Lulić, Begović i Pjanić. Mislim da sada nema igrača koji se može izdvojiti da se kaže da je dobro odigrao".

"Mi smo mala zemlja i nemamo veliki izbor igrača. Moramo da računamo na ove koje imamo. Nisam za smjenu generacija već da se u reprezentaciju pozivaju najbolji, bez obzira koliko godina imaju", dodao je.

Komentarisao je i Edina Džeku te istakao: "Džeko je još relativno mlad i zaista dobro igra. Bio je najbolji strijelac u Romi. Što se tiče njega, nema boljeg rješenja u ovom trenutku. Ne vidim nijednog igrača koji je blizu njegovih kvaliteta".

O tome da li bi Baždareviću trebalo dati još jednu šansu je rekao kako nije na njemu da komentariše ali da je Baždarević rekao da bi htio da ostane.

Upitali smo ga i da prokomentariše kako je ljudima u jednom trenutku heroj i idol, a već u drugom da je izlaznim vratima.

"Slično je tako i u Turskoj; čim se izgubi jedna utakmica počnu te smjenjivati. Možda su bili malo nekorektni prema meni, ali kad te neko odvede na takvo prvenstvo zaslužuje neki kredit. Htjeli su da me smijene poslije prve utakmice kad smo izgubili. Bila je vrlo loša klima i u Savezu i reprezentaciji i u zemlji, a zbog čega ne znam. Napravili su vjerovatno veliku grešku jer kvalifikacije traže 10 a ne 4 utakmice. Vjerujem da sam ostao da bi otišli na Evropsko prvenstvo", naglasio je Sušić za N1.

O tome da li bi bio selektor reprezentacije BiH ukoliko bi došlo novo rukovodstvo u Savezu je rekao: "Ne bih mogao dati odgovor na to pitanje. Meni je lijepo u Alanji, treniram ekipu koja nema velike ambicije, imam ugovor do kraja sezone ukoliko budu zadovoljni i ja ne razmišljam ni o čemu drugom osim da odigramo dobru sezonu u Alanji, a u ljeto ako bude dobrih ponuda, može se razgovarati".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Alem

Strašno....savez ih gura jer može s njima manipulisati.Kodru ne vole jer je Kodro pošten i čvrsta stava.Kodro neće da igra za kladionice kad mu savez naredi....

17 3

Oeeheejj čobaneee?!

Kako te bolan nije stid da izmišljaš i podmećeš laži i neosnovane optužbe? To je zakonski kažnjivo, klošaru zatucani i jadni.

0 2

Eto jada i cemera!I bogami opet bi se vratio.A ovaj (Bazdarevic)bi ostao!Mentalni sklop RAZBIJENA FLASA!

8 10

* Sva polja su obavezna