Burne reakcije na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

Burne reakcije na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS Izvor: N1

Rezolucija o vojnoj neutralnosti uzburkala je ioanako nestabilnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik poručio - NATO nije interes Republike Srpske - dio političke javnosti i međunarodnih zvaničnika odgovorili - riječ je o neustavnom dokumentu koji nema nikakvu pravnu važnost, s obzirom na to da odbrana nije u nadležnosti entiteta.

U Rezoluciji između ostalog stoji:

- Teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može upisati ili utvrditi drugo svojstvo.

Što se jasno odnosi na knjiženje vojne imovine na državu, kao ključni uslov aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO.

Rezolucija navodi i sljedeće:

- Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

"Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak", poručio je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

NATO odgovara: Nikoga nećemo tjerati da se priključi Savezu. To je suverena odluka svake države, no:

"Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija", poručeno je iz NATO-a.

Ipak, pitanje položaja Oružanih snaga je u rukama državnih institucija. Stoga se, mnogi upozoravaju, Rezolucija krši sa zakonskim rješenjima. Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine. Član 82. kaže:

"U slučaju da je bilo koji entitetski zakon ili podzakonski akt u suprotnosti s odredbama ovog zakona, odredbe ovog zakona imaju prednost".

Na ove stavke Zakona danas upozoravaju mnogi, među kojima i sam visoki predstavnik.

"Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS. NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou", poručio je predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Da li je Sarajevo iskreno

RS se iz Sarajeva a i Bosnjaka samih ponizava na svakom mjstu nazivajuci je najpogrdnim imenima. Ako je vec tako kako cujemo od sarajevskih bosnjackih politicara, zasto onda bosnjacki politicari ne odluce sve sami. O ulasku u NATO, o uredjenju BiH, o spoljnoj politici, jednostavno o svemu. Evo kako vidimo na ovom forumu za to su skoro svi bosnjacki citaoci, oni pozivaju Bakira da hapsi Dodika i na ukidanje RSa. Ovo ne traba da cudi, Bosnjaci dozivljavaju Bosnu svojom, stoga i ovakve reakcije. Druga dva naroda to vrlo dobro znaju. Povjerenja u Sarajevsku politicku carsiju nema. Ta lekcija je davno naucena. Bosna je zemlja triju naroda i kraj.

0 1

Realno

Bošnjaci doživljavaju Bosnu svojom,naravno kao što i vi doživljavate svojom Srbiju :)

2 0

Mirsad

Burne reakcije!!!! Sama reakcija neznaci nista nema nikakvu pravnu niti izvrsnu naredbu ajmo Inzko u akciju nesto konkretno dok nije doslo do eskalacije a onda kad pozar krene tesko se zaustavlja bez poslijedica.Dozvolio si Dodiku da te ponizaje vidis htio je da ti hapsi uposlenike u B.Luci kako stoje stvari prije ce on vas poceti hapsiti.

4 1

* Sva polja su obavezna