Raste politička temperatura u RS

Raste politička temperatura u RS Izvor: N1

Nakon što su opozicioni poslanici udaljeni sa sjednice, Narodna skupština RS je u par sati nulirala dnevni red te izglasala sve prijedloge Vlade. Na papiru redovna, u praksi vanredna, bez opozicije i Domovine i bez tv prenosa, skupština je kao takva za opoziciju nelegalna. Zbog svega je poslat poziv Miloradu Dodiku da raspusti parlament.

Poslanici su okupirali binu i sa pištaljkama ponovili scenario sa 21. septembarske sjednice. Nakon ove scene, većina je glasala o izrečenim mjerama udaljenja opoziciji.

Na prste se brojalo do 44. Sjednica je nastavljena na spratu. Ekspresno su završavane tačke, u prosjeku 10 minuta po jednoj. Za to vrijeme u Parlament je stigao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poručio opoziciji da institucije rade, ali i da im pištaljke ružno stoje.

"Mi ćemo nastaviti da radimo. Oni koji misle da im je glavni politički domet da zauzmu neki sto, sva sreća pa skupština ima nekoliko sala pa može da radi. Samo što novinari ne mogu da vide o čemu se raspravlja. Sjednica je javna, imaćete uvid", izjavio je Milorad Dodik.

Uvid ni u šta nije imao Dragan Čavić, sumnja i u kvorum i zakonitost rada. Dodikove izjave da je opozicija djelovala klovnovski, ne želi da komentariše zbog kako navodi mentalne higijene.Ipak, ne prestaje se čuditi vladajućim zbog tumačenja Poslovnika.

"Ljudi moji, ja više ne mogu trpjeti, pašću u nesvijest, to više ne može da podnese normalna vijuga u mozgu", naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

IZ SDS-a poručuju da nisu teroristička organizacija, da brane Ustav i zakone, te optužuju vlast da je nezakonito imenovala v.d. glavnog revizora kontroverznog dosadašnjeg pomoćnika minsitra finansija Jovu Radukića.

Opcija prijevremenih izbora zbog svega je otvorena. Dodik je kažu na potezu.

"Opozicione političke partije ne žele prihvatiti stanje haosa u kojem funkcionišu vladajući, da bi izbjegli režimske noći i cirkuske vratolomije. Parlament bi trebao biti raspušten, da idemo na nove izbore da sve završimo do Nove godine", kazao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

U opozicioni scenario počinju se uklapati prijevremeni izbori, a vlast o ranije spominjanom makedonskom scenariju kaže:

"On možda može da bude makedonski, ali tu treba da više građana stoji iza toga. Opozicija nema podršku građana, to govore sve ankete", naveo je Igor Žunić, poslanik SNSD-a u NSRS.

Politička temperatura u RS, dodatno će tek da poraste. I to u sred novembra kada se očekuje i parlamentarna rasprava o najavljenoj suspenziji referenduma o pravosuđu BiH.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: NSRS

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jovica

Dajte bre vise raspustite tu nakaradnu republiku i naparvite normalnu Bosnu i Herceg. samo uredjenu na normalne regije i kantone bez ikakve srepske i ferderacije ,jer i rs i federacije vec odavno ne funkcijonisu u dobrobit naroda, itijedong naroda,zato sto prije gradjansku BiH.

1 0

SrbIN

Šta znači "nulirati" dnevni red?

1 1

Politika

Šprdačina.

3 0

* Sva polja su obavezna