Dodik: BiH će se raspasti jednog dana na tih način

Dodik: BiH će se raspasti jednog dana na tih način Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će opozicija dobiti pet miliona KM ako uspije sa kontinuiranim aktivnostima rušenja institucija RS do narednih izbora, te da je to navedeno u informaciji koju je dobio od najrelevantnijih obavještajnih institucija regiona.

Dodik je rekao da je jedan od ciljeva koji je naveden u toj informaciji upravo ono što je tražio lider SDS-a Vukota Govedarica - raspuštanje Narodne skupštine Republike Srpske i da se pošalje vijest da ne funkcionišu institucije RS. Podsjetio je da je i ranije ukazivao na informacije obavještajne zajednice iz regiona koje se odnose na plansko djelovanje opozicije.

On je upitao zašto predstavnici SDS-a nisu blokirali radni sto u Predstavničkom domu parlamenta BiH i protestovali zbog odluke Suda BiH u slučaju Nasera Orića. Naglasio je da opozicija ima pravo da izabere način djelovanja, te da je vlast postupila dostojanstveno i politički hrabro kada je nastavila zasjedanje, iako je mogla narediti da predstavnici opozicije zbog nedoličnog ponašanja budu udaljeni iz zgrade parlamenta.

Kaže da je jasno ko je dao nalog opoziciji kako treba da se ponaša, jer je američka ambasada odmah reagovala. Predsjednik RS smatra da bi ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack konačno trebalo da prestane da se miješa u unutrašnje stvari u Republici Srpskoj, jer u RS "niko nije naivan, ni glup, niti se plaši nje". On je ponovio da RS poruku Cormackove tumači na način da Republika Srpska ne smije imati svoj stav, te ocijenio da od "recidiva bivše američke administracije" dolaze podsticaji opoziciji za takvo djelovanje koje se moglo vidjeti i u mnogim drugim zemljama.

Nakon usvajanja Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je ponovio da je najvažnija vijest to da je skupština održala sjednicu i usvojila rezoluciju. Precizirao je da RS nije rekla da BiH ne treba da odlučuje o NATO integracijama, već je samo donijela svoj stav o tom pitanju, stav koji važi za Republiku Srpsku i za njene predstavnike u svim institucijama koje o tome odlučuju. Dodik je rekao i da je poznato da HDZ, SDA, SDP zagovaraju politiku ulaska u NATO, a RS politiku neulaska, te da niko nije rekao da se ovo pitanje neće naći pred nadležnim institucijama na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, RS neće prihvatiti nikakvu "mjeru eventualne odmazde" bilo koga iz međunarodne zajednice, jer ima pravo na svoj stav.

"Ne sporimo da se na jedan način u nekom vremenu o tome odlučuje na nivou BiH, nismo mi glupi da to ne znamo. Ali, ovo je naš stav, imamo pravo na stav, a kada imate stav imate i državu. Ova država ima svoj stav, ova država se zove Republika Srpska", naglasio je Dodik. On je rekao da BiH nije trebalo da bude stvorena, da je to propala država, najviše zahvaljujući strancima.

"BiH će se raspasti jednog dana na tih način. Republika Srpska sve što radi radi da dočeka to vrijeme i da pokaže da može sama da egzistira, da ima samostalnu teritoriju, Vladu kojoj narod vjeruje, budžet, institucije koje funkcionišu", naglasio je Dodik.

On je rekao da je RS jedina koja bi mogla trenutno da nastavi da živi sama, što ne bi mogle ni BiH, ni Federacija BiH, osim eventualno par kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 35

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

Cisto sumnjam sanjaru nakon 1000 godina postojanja i veci od tebe su zube polomili u BiH a ti si toliko mali da si prosto nevidljiv u vlastitoj drzavi koja ti je pruzila sve a ti joj tako vracas kao posljednji kreten.

1 0

Sosa

Nadam se da ces ti prije keknuti nego sto ce se Bosna raspasti,vidis dusevni da je sve oko tebe Bosna i da Bosne ima, ili se pravis lud da nevidis, a ti si njen sin i nikad se ne mozes oprati i otac i majka ti je Bosna zato ti je uvjek u ustima. Vidi se da ne mozes bez nje. Ti si bas pravi Hrvatina Bosanac.

3 0

Lulu

ZNa li mile da u Slucaju raspada Bosne , prva zemlja odma sutradan sto bi se raspala bi bila Srbija, pa Makedonija pa ode Balakn citav i eto ti belaja. zato na ovo sto on prica odma svi ytreba da ustanu i kazu nista od ovoga i to svi u Bosni,Srbiji,Makedoniji i Balkanu

0 0

* Sva polja su obavezna