Zeničani se pitaju samo jedno: Hoće li ove zime disati lakše

Zeničani se pitaju samo jedno: Hoće li ove zime disati lakše Izvor: N1

Displej u centru Zenice danas prikazuje ove vrijednosti: Nivo sumpordioksida 169 mikrograma po metru kubnom. Daleko iznad dozvoljene vrijednosti.

Da je tako, najbolje osjete u prigradskom naselju Tetovo. Mještanin Sead Jušić priča nam život je odavno postao nepodnošljiv.

"Evo možete vidjeti prašinu, ovo je samo za dva dana. Onda i sumpor je tu, vidite po listovima da oni nagriza više. Olovne pare, gume, benzin, ulje, sve se to stavlja ovdje u elektro peći i to sad evo izljeva elektro peć. Ali ovo je sad i dobro, odlično".

Tokom noći situacija je mnogo gora pričaju nam. Automobil opran jučer - danas prekriven prašinom. Veš, prozori sve to tokom noći postaje crno. No, najveći je strah za djecu priča nam Jasmina Kolić. Njena, već muku muče sa bronhitisom.

"Bili su i po bolnicama, ovaj je bio po deset dana, ovaj je bio mjesec, pa je trebao ići za Sarajevo da ga prebace, oni od toga imaju patnju. Narod ovdje kad je zima lože ćumur, a još ova Željezara i to je Bože sačuvaj i zakloni. A ovo po dani je i nekako dobro, ali navečer još kad dođu zimska vremena pa to ne možeš da izađeš, to te uguši, vidiš kako ti nestaje zraka", kazala nam je Jasmina Kolić, mještanka Trokuća kod Zenice.

Respiratorni problemi su među najčešćim oboljenjima, upozoravaju ljekari. Doktor Smajil Durmišević radio je istraživanje o povezanosti zagađenja i oboljenja.

"Kada je koncetracija SO2 bila 104 mikrograma na metar kubni zraka tada je od ukupno primljene djece u dispanzer 28% njih išlo na inhalatornu terapiju, kada je u decembru prosječna koncetracija mjesečna bila 463 mikirograma na metar kubni zraka 40% sve primljene djece je išlo na inhalatornu terapiju, to znači za duplo se povećao broj", kazao je Durmišević iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Iz kompanije ArcelorMittal koja je najveći zagađivač poručuju da nakon ugradnje jednog filtera, do kraja iduće godine Zeničani mogu očekivati i drugi.

"Idemo sistematski, dio po dio rješavamo. Znači u globalu, šta će biti u gradu Zenici, na koji način će se reflektirati ne zavisi samo od nas", izjavila je Azra Sivro iz ArcelorMittala.

"Svaka ugradnja bilo kojeg filtera doprinosi da se situacija popravi, međutim to što su oni ugradili prošle godine, trebali su uraditi prije 5-6 godina. Ali evo super, ugradili su jedan, ako su obećali da će naredne godine drugi, treći i tako dalje to je sjajna vijest. Ali samo voljeli bismo da vidimo te rezultate", pojasnio je Samir Lemeš iz EKO Foruma Zenica.

Hoće li rezutati biti pozitivni- osjetit će se već sa početkom grijne sezone. Većina Zeničana ima samo jedno pitanje - hoće li ove zime disati lakše?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

bosanacb

dragi moji zenicani evoluirajte u ribe jer kod nas jos ima cistih rijeka bce vam bolje a i nema ovih azdaha sto sve pokradose

1 0

DD

Zbog zagadjenja na Zemlji umre preko 9 milijona ljudi,i zato sve zemlje se treba da bore za cistu energiju poput sunca,vjetra, i prirodnog gasa..dok god imamo termoelektrane na ugalj zrak ce da bude necist a narod bolestan svugdje na Balkanu i usvjetu .zato prijonimo na rad i uradimo promjene

4 0

Hipokrit

Ne, pitamo se i za drugo: hoće li biti grijanja?!

4 1

* Sva polja su obavezna