Vozuća: Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba

Vozuća: Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba Izvor: Fena / Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Na lokalitetu Voziće provedena je ekshumacija, a pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno, a prema dostupnim podacima, pretpostavlja se da se radi o ostacima žrtava srpske nacionalnosti
ubijenih na lokalitetu Vozuće 1995. godine. Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužitelja,  koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Tookm ekshumacije pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 3 osobe i nekompletni posmrtni ostaci 4 osobe, tako da se radi o posmrtnim ostacima najmanje 7 osoba. Prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće, 1995. godine, saopćeno je.

''Pronalazak ovih posmrtnih ostataka značajno će doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće.
Ekshumaciju je koordinirao istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici policije MUP-a ZDK, kao i pripadnici BH MAC i Federalne Uprave civilne zaštite.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Banja Luku, gdje će se izvršiti sudsko-medicinsko vještačenje pronađenih posmrtnih ostataka kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Proces ekshumacije će se nastaviti u narednom periodu.

Djelatnici Tužilaštva BiH zajedno sa partnerskim institucijama, sudjeluju u procesima ekshumacija gotovo svakodnevno, na lokacijama u svim krajevima BiH, na kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata'', saopćeno je Tužilaštva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jole

Ako se ikad podigne optuzba za ritualno ubijanje Srba sa Vozluce od strane mudzahedina, ocekivati je da ove "ratne sudije" iz BiH ce to lahko rijesiti i osloboditi komandate tih zlocinackih jedinica. Jer im je to i posao , njima ne treba da se rijese ti slucajevi jer zele da ostane zla krv medju narodima. Zato ih OHR i drzi na tim pozicijama .

10 2

* Sva polja su obavezna