Čović: Ne dao Bog da ne uspijemo promijeniti Izborni zakon

Čović: Ne dao Bog da ne uspijemo promijeniti Izborni zakon Izvor: N1

Vodstva HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine održali su zajednički sastanak u Zagrebu, koji su predvodili šefovi tih stranaka hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Glavna tema sastanka bila je suradnja tih sestrinskih stranaka uoči izbora u BiH koji će se održati iduće godine. U tom pogledu istaknuta je važnost izmjene izbornoga zakona u toj državi kako bi se osigurala jednakopravnost Hrvata.

Razgovaralo se i o načinima kako dogovoriti konačnu granicu Hrvatske i BiH te o infrastrukturnim projektima kao što su Pelješki most i most na Svilaji. Najavljeno je i da Hrvatska namjerava uskoro otvoriti svoje konzulate u Livnu i Vitezu, kako bi pružila dodatnu podršku Hrvatima u toj zemlji.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka prokomentarisao izmjene Izbornog zakona BiH i vojnu neutralnost Republike Srpske, kao i put BiH ka NATO savezu.

"Dogodine su izbori za prvi vikend ili prvu nedjelju 10. mjeseca. Uvjeren sam da će biti održani. Ne dao Bog da ne uspijemo ovo promjeniti jer bi došli u ustavnu poziciju kakvu imamo za Mostar. Ustavni sud je za Mostar stavio van snage i proglasio ništavnim određene odredbe Izbornog zakonodavstva kao i za Dom naroda. Ne bi imali osnova za implementaciju izbornih rezultata", rekao je Čović.

On je izrazio nadu da će se unutar BiH pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona.

"Vjerujem da ćemo unutar BiH naći dovoljno mudrosti uz potporu prijatelja da prilagodimo izborno zakonodavstvo odlukama o konstitutivnostima Ustavnog suda BiH kako bi se izbori mogli održati, ali i da imamo legitimnost i legalnost kada su pitanju članovi Predsjedništva i Parlamentarna skupština BiH."

Lider HDZ-a BiH je na pitanje novinara prokomentarisao i odluku NSRS o proglašenju vojne neutralnosti bh. entiteta Republika Srpska.

"Naš put ka NATO savezu ide ka prvoj odluci aktiviranju MAP-a i oko toga sve političke opcije u BiH su suglasne da idemo u taj čin. A vezano za NATO kao cjelovito rješenje, srpske stranke bez izuzetka traže rješenje koje će biti do kraja izbalansirano sa Republikom Srbijom. S te strane to treba uvažavati. Naš cilj je da u 12. mjesecu aktiviramo MAP", rekao je Dragan Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je u BiH za očekivati potpuno različita stajališta po pitanju NATO saveza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 53

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Dusa

Hajmo sklonit ove debile i glasat za omladinu da svi zivimo u ljubavi zivot je jedan

2 0

Dusa

Nije kolindica uspela ona samo ispunjava zelje covicu ali joj ne pali

2 0

INZKO

U potpunosti provesti presudu SEJDIĆ-FINCI uključivo SLUČAJ LJUBIĆ. U protivnom će treći HZHB Entitet doživjeti sudbinu Milorada Kukavca, tj. modificiraće se na nacionalnu manjinu kao što ste vi ukinuli Srbima u Hrvatskoj.

2 0

* Sva polja su obavezna