Zatvorena birališta na lokalnim izborima na Kosovu

Zatvorena birališta na lokalnim izborima na Kosovu Izvor: Tanjug

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani s pravom glasa birali novu lokalnu vlast.

Izbori su uglavnom protekli mirno, ali su zabeležene i nepravilnosti.

Prema podacima Centralne izborne komisije objavljenim na sajtu te organizacije, do 19 sati sati na Kosovu je glasalo oko 43 posto upisanih birača. Podaci mreže nevladinih organizacija “Demokratija na delu” ukazuju da je do 16 sati svoj glas iskoristilo 32.68 posto birača, što je oko 618 hiljada birača. Gotovo 1,9 miliona građana imalo je pravo glasa, a biraju se novi predsednici opština, kao i odbornici opštinskih Skupština, koji će voditi lokalne vlasti u naredne četiri godine.

Iako je proces uglavnom protekao mirno bilo je i manjih nepravilnosti i incidenata.

Posmatrači “Demokratije na delu” su izvestili da je bilo pokušaja glasanja više od jednog puta u 86 slučajeva, porodičnog glasanja u 3.060 slučajeva širom Kosova, a bilo je i problema sa biračkim spiskovima, tačnije glasači u 511 slučaju nisu mogli da pronađu svoje ime na listi.

Tokom dana su na graničnom prelazu Jarinje na severu Kosova, u jednom autobusu pronađene dve ručne bombe i dva električna detonatora, koji su bezbedno deaktivirani.

Besim Hoti, zamenik direktora Policije Kosova za region severa u izjavi za AA potvrdio je da su eksplozivne naprave pronađe u rutinskoj kontroli autobusa, koji je iz Srbije ulazio na Kosovo i da su zadržane tri osobe.

Danas se na Kosovu glasalo u 899 biračkih centara sa 2.505 biračkih mesta. Na lokalnim izborima takmiči se 91 politički subjekt, među kojima je jedna koalicija, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Lokalne izbore nadgledalo je više od 33 hiljade posmatrača, koji predstavljaju političke subjekte, nevladine organizacije, međunarodne organizacije, ambasade, te domaće i strane medije. Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se oko 23 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: kosovo

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna