Aerodrom Sarajevo: Put za dva miliona putnika godišnje

Aerodrom Sarajevo: Put za dva miliona putnika godišnje Izvor: N1

Aerodrom u Sarajevu počinje sa rušenjem stare zgrade Terminala A krajem godine kako bi trasirao put za ekspanziju na višemilionski broj putnika putem svog terminala B, s obzirom na to da broj putnika nastavlja da raste.

"Sve tenderske procedure vezane za rušenje i čišćenje stare strukture Terminala A su završene, a takođe smo obezbijedili neophodno odobrenje nadležnog federalnog ministarstva, tako da rušenje ubrzo počinje", rekla je portparolka Aerodroma Sanja Bagarić Arnaut.

Ona je dodala da su privremeni improvizovani objekti već instalirani oko aerodroma. Koristit će ih zaposleni, a takođe tu će biti smješteni restorani i druge usluge. Terminal A je korišćen za komercijalni saobraćaj od 1969. godine do izbijanja rata 1992. godine. Od tada se primarno koristi kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma. Planovi za transformaciju u niskocjenovni terminal su odbačeni.

Dvadeset miliona eura vrijedno proširenje postojećeg putničkog terminala rezultirat će sa dodatnih 10.000 kvadratnih metara prostora na četiri nivoa.

U RS-u u septembru niže plate, a veće cijene

Prosječna neto plaća u RS-u u septembru ove godine je iznosila 830 KM i u odnosu na august realno je manja za 0,6, dok su istovremeno cijene u prosjeku veće za 0,3 posto, a na godišnjem nivou i za 0,6 posto.
Najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.305 КM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, svega 543 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. U septembru 2017. godine, u odnosu na august, nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima poljoprivreda, šumarstvo i ribolov i to 1,6 posto, u ostalim uslužnim djelatnostima za 1,1 i informacijama i komunikacijama jedan posto. Najveći rast cijena u septembru zabilježen je kod odjeće i obuće i to tri posto.

Najniže plate

Prema zvaničnim podacima nadležnih statističkih agencija, posljednja prosječna isplaćena neto plata u BiH iznosila je 849 KM i za 0,5 posto manja je u odnosu na prosječnu platu iz decembra 2016. godine.To su zvanični podaci Agencije za statistiku BiH i oni su, vjerovali ili ne, čak i uljepšani, jer je prosječna plata isplaćena u avgustu ove godine smanjena za 1,2 posto u odnosu na recimo platu iz maja ove godine. Situacija sa prosječnim platama u BiH bila bi još i gora kada bi se u cijelu ovu priču uključila i inflacija, zbog koje bi plata bila realno još i niža.Prema istom izvoru, prosječna penzija isplaćena u avgustu u BiH iznosi 360 KM, dakle otprilike oko 180 eura, pri čemu je takva mizerna penzija porasla za 0,2 posto u odnosu na juni ove godine. Prosječna plata u BiH je danas, dakle, oko 425 eura, a prosječna penzija oko 180 eura. Plata na Kosovu je 405 eura i za dvadesetak eura je manja nego u BiH. No, Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije prije manje od deset godina, što znači da će nas, ako se nastavi razvijati ovim tempom, veoma brzo preteći po iznosu prosječne plate. Prosječna plata u Hrvatskoj je 789 eura, u Sloveniji 1.040, a u ekonomski upropaštenoj i posrnuloj Grčkoj 917 eura.

Evropska berza

Evropske akcije su otvorene, a berza u Madridu je potkopala sve ostale berze poslije još jedne sjednice, zbog tekuće krize u Kataloniji nastavila da uzima svoj doprinos. Panevropski STOXX 600 je porastao za 0,1 odsto, dok je španski benchmark IBEX pao za 0,5 odsto. Ostatak evropske berze trgovao je u različitim pravcima. Sa londonskim FTSE 100, koji su pali za 0,1 odsto, pariški CAC 40 i njemački DAX su u blagom porastu. U međuvremenu japanske akcije su skočile, prvenstveno zbog pobjede Shinzo Abea na izborima koji je dao zeleno svjetlo za ekonomiju i politiku te zemlje. Euro je imao svoje probleme jer je španska vlada pozvala Katalonce da prihvate svoju odluku i da odbace svoje secesionističko rukovodstvo i preuzmu kontrolu nad restriktivnim regionom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna