Što će se dogoditi ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona

Što će se dogoditi ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona Izvor: N1

Na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u Strasbourgu sinoć je održana razmjena mišljenja članova Odbora i predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Uz brojne zastupnike koji su postavljali pitanja, u razmjeni mišljenja sudjelovale su i zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Dubravka Šuica te izrazile potporu nastojanjima državnog vrha Bosne i Hercegovine na njezinom euroatlantskom putu.

Zastupnica Zovko je tijekom svog obraćanja na Odboru za vanjske poslove uputila pitanje predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću da prisutnima objasni značenje principa konstitutivnosti koji je često neshvaćen, osobito u kontekstu BiH, i što to znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Što se će se dogoditi s Bosnom i Hercegovinom ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona?“, pitala je Zovko, koja se potom osvrnula i na Mostar, grad taoc, u kojem izbori nisu održani od 2008. godine te je povukla paralelu problema grada Mostara s problemom koji je prisutan i na razini Bosne i Hercegovine, pitanje konstitutivnosti i reprezentativnosti.

Zastupnica Maletić osvrnula se na važnost snažnijeg ulaganja u BiH iz EU te je navela kako se često ukazuje na velike investicije u BiH iz Turske, Rusije, Kine i drugih država, a da niti jedan projekt nije financiran uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (tzv. Junckerov fond), prisutnost Europske investicijske banke je jako niska, a dio komponenti IPA-e (predpristupnog programa pomoći) još uvijek nije dostupno. Europski put BiH moramo podržati otvaranjem izvora financiranja i snažnijim ulaganjima. Predsjedavajući Čović složio se da je EU nedovoljno prisutna te je naveo primjere brojnih poduzetničkih projekata koji su u potrazi za europskim ulagačima. Uz to infrastrukturna ulaganja u promet, energetiku, okoliš, znanost, znatno bi pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i ostanku stanovništva u BiH.

„Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju živjeti u državi u kojoj je vladavina prava najviša vrijednost i gdje se presude neovisne sudbene vlasti poštuju. Pitanje promjene Izbornog zakona je ključno za položaj triju naroda, ali naglašavam položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku pozvati međunarodnu zajednicu i sve europske institucije da podupru i ohrabre državno političko vodstvo Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu i što bržem dobivanju kandidatskog statusa. Bez funkcionalnih institucija Bosna i Hercegovina bi se našla pred rizikom daljnje stagnacije, a to bi imalo katastrofalne posljedice na jugoistoku Europe, ali i u samoj Bosni i Hercegovini“, naglasila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Čović je izrazio optimizam i odlučnost u rješavanju svih problema koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, a višekratno je izrazio potrebu dobivanja kandidatskog statusa kao najvažnijeg preduvjeta za nastavak europskog puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

raskrinkator

Po Draganu ja, ko Bošnjak, nisam dovoljno vrijedan da biram Hrvata, odnosno, Hrvat ne bi smio da bira Bošnjaka, vjerovatno zbog toga što je Bošnjak nedovoljno evoluirana rasa ili ko ce mu znati sta on time misli. Kako god skontas nekako rasisticki. Hajd dobro Dom Naroda inekako, al odkud mu na um pade i Predsjednistvo, ali on samo po federaciji, al u rs more sve...

4 2

BOSANACB

EVO STA CE SE DESITI AKO NEDODJE DO USVAJANJA IZBORNOG ZAKONA A KAKO DRAGAN VODI POLITIKU TO CE SE I DESITI U BOSNI CE BITI JOS GORE I NEPODNOSLJIVO STANJE BOSNJACI NEMAJU GDJE NEGO U BIH SRBI IMAJU SRBIJU HRVATI IMAJU HRVATSKU I ZAKLJUCITE AKO SE NASTAVI OVAKVO ISELJAVANJE HRVATA I SRBA IZ BIH KOGA CE NAJVISE BITI U BOSNI PA KAKO POLITIKU VODI COVIC I DODIK NETREBAJU BOSNJACI NIKOGA PROTJERIVATI SAMO MORAJ BITI STRPLJIVI I CEKATI I ETO TI BOSNE BOSNJACIMA A MENI KAO BOSNJAKU TO SE BAS I NESVIDJA JER KAKO BAKIR VODI POLITIKU BOSNJACIMA CE U TOJ BOSNI BITI GORE NEGO U DZAMAHIRIJI KAZEM VAM LJUDI OPAMETITE SE I ZIVIMO ZAJEDNO UVAZAVJMO SE POSTUJMO SE I IDIMO JEDNI DRUGIMA NA BLAGDANE BAJRAM BOZIC I PRAVOSLAVNI BOZIC

2 1

HoRuck

Kad ti srbi budu konstitutivni u Mostaru, hrvati u Banjaluci, bošnjaci u Livnu ili u Bijeljini. Dakle, nikad.

14 2

* Sva polja su obavezna