Što će se dogoditi ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona

Što će se dogoditi ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona Izvor: N1

Na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u Strasbourgu sinoć je održana razmjena mišljenja članova Odbora i predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Uz brojne zastupnike koji su postavljali pitanja, u razmjeni mišljenja sudjelovale su i zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Dubravka Šuica te izrazile potporu nastojanjima državnog vrha Bosne i Hercegovine na njezinom euroatlantskom putu.

Zastupnica Zovko je tijekom svog obraćanja na Odboru za vanjske poslove uputila pitanje predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću da prisutnima objasni značenje principa konstitutivnosti koji je često neshvaćen, osobito u kontekstu BiH, i što to znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Što se će se dogoditi s Bosnom i Hercegovinom ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona?“, pitala je Zovko, koja se potom osvrnula i na Mostar, grad taoc, u kojem izbori nisu održani od 2008. godine te je povukla paralelu problema grada Mostara s problemom koji je prisutan i na razini Bosne i Hercegovine, pitanje konstitutivnosti i reprezentativnosti.

Zastupnica Maletić osvrnula se na važnost snažnijeg ulaganja u BiH iz EU te je navela kako se često ukazuje na velike investicije u BiH iz Turske, Rusije, Kine i drugih država, a da niti jedan projekt nije financiran uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (tzv. Junckerov fond), prisutnost Europske investicijske banke je jako niska, a dio komponenti IPA-e (predpristupnog programa pomoći) još uvijek nije dostupno. Europski put BiH moramo podržati otvaranjem izvora financiranja i snažnijim ulaganjima. Predsjedavajući Čović složio se da je EU nedovoljno prisutna te je naveo primjere brojnih poduzetničkih projekata koji su u potrazi za europskim ulagačima. Uz to infrastrukturna ulaganja u promet, energetiku, okoliš, znanost, znatno bi pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i ostanku stanovništva u BiH.

„Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju živjeti u državi u kojoj je vladavina prava najviša vrijednost i gdje se presude neovisne sudbene vlasti poštuju. Pitanje promjene Izbornog zakona je ključno za položaj triju naroda, ali naglašavam položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku pozvati međunarodnu zajednicu i sve europske institucije da podupru i ohrabre državno političko vodstvo Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu i što bržem dobivanju kandidatskog statusa. Bez funkcionalnih institucija Bosna i Hercegovina bi se našla pred rizikom daljnje stagnacije, a to bi imalo katastrofalne posljedice na jugoistoku Europe, ali i u samoj Bosni i Hercegovini“, naglasila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Čović je izrazio optimizam i odlučnost u rješavanju svih problema koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, a višekratno je izrazio potrebu dobivanja kandidatskog statusa kao najvažnijeg preduvjeta za nastavak europskog puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

HoRuck

Kad ti srbi budu konstitutivni u Mostaru, hrvati u Banjaluci, bošnjaci u Livnu ili u Bijeljini. Dakle, nikad.

9 1

Ana

Baš ništa ..... glib ovako...glib onako....

10 1

Hajde

Objavite mi komentar!

6 0

* Sva polja su obavezna