Ko je potpisao saglasnost u slučaju Rafinerije nafte u Brodu

Ko je potpisao saglasnost u slučaju Rafinerije nafte u Brodu Izvor: N1

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske prihvatila protokol kojim se predviđa priključenje Rafinerije nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini, na plinsko-transportni sistem Republike Hrvatske, ostalo je nejasno ko je ispred BiH potpisao saglasnost za taj posao.

Predsjednik RS Milorad Dodik nije direktno odgovorio da li je Vlada RS zvanično potpisala, ali je rekao da je to uslov da se brodskoj Rafineriji produži ekološka dozvola.

"Dogovoreno je dok se ne izgradi plinovod, da do Rafinerije, samo za potrebe Rafinerije, da se to uradi, da bi se održala ekološka dozvola za rad Rafinerije. To je isključivi razlog. A u momentu kada se plinovod u RS postavi na trasi koju smo već planirali, naravno da će se to preusmjeriti na to, to je i dogovor sa ruskom stranom", naveo je Dodik te dodao:

"S druge strane, nikakvog daljeg proširenja od Broda ka, kako se to očekuje, prema Doboju neće se desiti i nema za to saglasnosti".

Ranije su o ovome problemu razgovarali i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar KItarović te ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, jer je Rafinerija u Brodu u većinskom vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

Stanovnici hrvatskog brodskog Posavlja na problem zagađenja ukazuju godinama, a nakon najava o priključenju energetskog giganta na plinovod, vjeruju da će kvalitet vazduha u Slavonskom Brodu i okolini biti znatno bolji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

oto

to obavezno s vojskom zaustaviti

1 1

Dodik, ko bi drugi

nece valja Bakir.

1 1

Potpisuju oni za koje uporno glasamo!

6 0

* Sva polja su obavezna