Prim.dr. Hoćko: Tražimo da ljekar ima platu kao tramvajdžija

Prim.dr. Hoćko: Tražimo da ljekar ima platu kao tramvajdžija Izvor: N1

Dok Sindikat radnika u zdravstvu KS štrajkuje od 13. oktobra, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije jučer je zvanično uputio pisanu obavijest Vladi Federacije kojom je počeo postupak stupanja u generalni štrajk.

Prim. dr. Izet Hoćko, predsjednik Sindikata doktora medicine u Kantonu Sarajevo u emisiji Dan uživo govorio je u problemima ljekara i najavljenom štrajku za 6. novembar.

U kakvoj korelaciji je ovaj štraj sa strajkom koji je već u toku u Kantonu Sarajevo?

"Nije to mnogo sindikata, pogrešno se tretira. U Sarajevu imamo tri sindikata, zapravo dva su na kantonalnom nivou, a treći se tek formirao na KCUS-u. Ovaj sindikat, doktora medicine i stomatologije nije ništa novo. Član sam i UO Federalnog sindikata doktora, tako da imam informacije i sa područja čitave FBiH. Sindikat doktora medicine KS nije u štrajku. Jučer je predao vlastima obrazac o najavi štrajka, a datum obustave rada će biti 6. novembra i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a oni su minorni. Mislim da do ovoga nije ni trebalo doći", rekao je prim. dr. Hoćko.

Tražili ste 2,75 KM, a iz Vlade su poručili da nemaju dovoljno sredstava te da im ne mogu dati satnicu veću od 2,50 KM. Nakon toga je uslijedio još jedan sastanak gdje je Vlada ponudila Sindikatu satnicu u iznosu od 2,57 KM, a kada zdravstveni radnici nisu pristali ni na to, Vlada se pozvala na Federalni granski kolektivni ugovor i poručila da je prema njemu satnica 2,35 KM.

"Osnov za pravljenje kolektivnog ugovora sindikata doktora jeste koeficijenti. Doktori se moraju izdvojiti od ostalih zanimanja. 1.200 KM je prosječna plata doktora, bez toplog obroka i ostalih doprinosa. Tražimo da doktor ima platu kao jedan tramvajdžija u Sarajevu. Tražimo da 1.500 KM ima oktor opće medicine, a specijalista nešto više", kazao je prim. dr. Hoćko koji je otkrio da on trenutno kao specijalista ima oko 1.500 KM platu.

"Moj sat trenutno vrijedi 8,5 do 9 KM. Ako imam 6 pacijenata za 9 KM, ja vrijedim 1,5 KM. Ja sam specijalista.
Zbog malih plata kolege su primorane da rade dopunski rad, a ne privatno. Mi se borimo za bolje uslove u radu. Mnoge naše kolege odlaze raditi kod privatnika jer imaju bolje ponude. Doktori odlaze vani, zdravstveni radnici odlaze. Ostat ćemo bez kvalitetnog i iskusnog kadra. Mi nemamo ni podatke koliko je naših mladih i ambicioznih kolega otišlo u inostranstvo", smatra gost Dana uživo.

Na pitanje koji su zahtjevi ljekara, on je odgovorio:

"Kolektivni ugovor za doktore po prvi put na ovom području. Sve zemlje u okruženju imaju sindikat doktora i kolektivni ugovor. Naše vlasti umjesto da obezbjede sve uslove za kvalitetan rad u zdravstvu i doktora, bave se drugim stvarima. Svojom indolentnošću su nas primorali na ovo", kazao je dr. Hoćko.

Ko će još biti obuhvaćen ovim štrajkom 6. novembra?

"Devet kantona će biti u štrajku. Od jučer su intenzivne promjene vezane za organizaciju štrajke. Mi smo 20. oktobra jednostrano prekinuli pregovore jer čekamo od 21. februara na odgovor. Osam mjeseci smo čekali odgovor Federalnog ministarstva", objasnio je gost Dana uživo.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

željo grbavica

E ba Dino, mogu li voziti tramvaj, to bi nučio za sat, samo jedan krug oko Vijećnice i bio bi spreman za vožnju do penzije. Nisam znao da su tako dobre plate vozača tramvaja? A uf, da mi se nekako ugurati u tramvaj a bgm sam i veliki simpatiter SDA, stalno glasam od rata. To bi volio raditi jer je parli,jer ne mogu bit doktor,uf treba puno ići u školu,fakultet,specijalizacije itd, a bgm im nije ni neka plata. Zato ću aplicirati u GRAS, joj dobra lova jbte.....

0 0

Kralj

Pogledajte samo komentare. Mi smo bruka od naroda, gospodin je fino rekao da nas zivot vrijedi oko dvije marke, kad odete kod doktora toliko smo bezvrjedni da nam je i ovo sad previse. A kad su nasa primanja u pitanju oci bi povadili svakom go bi se toga uhvatio, al zato tudzi rad, obezvrijediti to nam je u krvi. Pa onda nismo ni zasluzili bolje, a ovi doktori su najvece budale tolke skole ljudi zavrsili i zivot protracili, sad da ih ovakvi ko vi pluju. Umesto strajka gospodo u bjelom imate mogucnost idite pustite ove "ljude" koji lupaju ove komentare nek se lijece ko u prahistoriji, travama i liscem jer bolje i nezasluzuju.

5 0

1356rtzui'";,wetz@$/^

Nista vi ne radite. Kad primate pacijente ne razgovarate samo proslijedite dalje a to je poznato sutnjom hocete mita To je provjereno.

2 11

* Sva polja su obavezna