Uskoro kraj problema smrada u Slavonskom Brodu

Uskoro kraj problema smrada u Slavonskom Brodu Izvor: N1

Građani Slavonskog Broda, ovisno o tome kako vjetar puše, osjete smrad koji dolazi iz rafinerije u Brodu.

"Kada je južina onda je strašno, čak, ja sam gore u Podvinju, i stvarno se tamo i na brdu osjeti jako puno", kaže Jure, Slavonski Brod.

"Osjeti se, osjeti se, ne baš svaki dan, ali u naletima onako osjeti se. (Vjerujete li u ovaj plan Vlade da će se tako riješiti problem?) Ne vjerujem ja više nikome", dodaje Mladen, Slavonski Brod.

No, iako neki građani u rješenja ne vjeruju čini se kako je ono ipak na pomolu. Vlada Hrvatske je nedavno objavila kako se kreće u plinofikaciju rafinerije, a predsjednica Kitarović je izvijestila kako je dogovor zacementirala u nedavnom posjetu ruskom predsjedniku Putinu.

"Ruska Federacija je u potpunosti posvećena tome da se to riješi. Rafinerija u Brodu s bosanske strane će napraviti modernizaciju, odnosno prebacivanje na korištenje plina. Uskoro će biti potpisan protokol između resornih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj", navodi Kitarović.

Potvrda stiže i s druge strane Save.

"Dogovoreno je dok se ne izgradi plinovod, da do Rafinerije, samo za potrebe Rafinerije, da se to uradi, da bi se održala ekološka dozvola za rad Rafinerije. To je isključivi razlog. A u momentu kada se plinovod u RS postavi na trasi koju smo već planirali, naravno da će se to preusmjeriti na to, to je i dogovor sa ruskom stranom", kaže entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Izvor: N1

Iz udruga koje već godinama prosvjeduju zbog onečišćenja zraka poručuju kako je ovo tek prvi korak.

"Mi uskoro slavimo, "slavimo" devet godina kako radi rafinerija i kako se žalimo na ovaj problem. Tek kada krene u realizaciju, tek kada se stvarno nešto počne događati, kada to konačno bude krenulo onda ćemo moći biti zadovoljni i kada to naravno bude gotovo", ističe  Mladen Sudar, Koordinacija slavonskobrodskih udruga.

"Mi znamo da taj posao bi se mogao napraviti u roku šest mjeseci možda i manje no kako poznajemo situaciju pa i kako smo došli do ovog rezultata i to će biti vjerojatno za godinu i mi ćemo biti zadovoljni ako će se to do iduće zime realizira", ddoaje Peter Tot-Đerđ, Udruga Eko-Integral.

A dok se projekt ne realizira, građane Slavonskom Broda čeka još jedna teška zima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna