Penzioneri: Samo nas može spriječiti kijametski dan

Penzioneri: Samo nas može spriječiti kijametski dan Izvor: Anadolija/Ilustracija

Pred zgradu Federalne vlade u srijedu će nas doći 15 hiljada, najavljuju umirovljenici. Bez obzira što je Vlada Federacije BiH utvrdila i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog Zakona o PIO-u.

Još jedan tmurni dan, za većinu umirovljenika, još jedan dan za puko preživljavanje. Ragib Golo u mirovini je već 10 godina. Kilogram kruha i nekoliko namirnica jedino je što ovaj čovjek danas sebi može priuštiti.

Ragib je kao i većina umirovljenika s mirovinom od 330 maraka - kupovinu u kilogramima, zamjenio u gramima.

"Kupio sam malo mrkve luka da se salata i čorba može napraviti, to mi je sve za danas, ništa drugo. Tko može preživjeti s 330, ja bih ga volio vidjeti", pita Ragib.

Umirovljenici su danas doslovice na prosjačkome štapu. Više su gladni nego siti.

"Jednom ako jedeš dovoljno je, 3-4 puta je luksuz, to je čudo od preživljavanja. Ovo je za plakanje. Radio sam cijeli život, sve mi se bacilo pod noge. Ne mogu shvatiti da oni mogu imati veći topli obrok nego ja penziju", dodaje umirovljenik.

Više u prilogu Vlade Marića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Moka

treba politicarima oduzeti dve sto du uzeli proteklih 25godins i podijeliti penzionetima i socijalno ugrozenim licima ..i invalidima

0 1

Samamama

U BiH nema povratka, to se vec zakorjenilo, trebali su doći 25.10. ali prije 12/13godina

1 0

Zavist

Ova slika pokazuje prilicno veliki broj penzioners strajkaca. Ne razumijem, kako to u Banjaluci nema penzionera da strajkuju, a kad slusamo federalne medije, dobija se utisak da je RS totalno bankrotirala. Zar nismo bezbroj puta cula da Dodik nema para da "sjledeci mjesec isplati penzije". Nezaboravimo, zakon za sticanje prava na penziju u RSu je leksi nego u FBiH. U RSu je potrebno za starosnu penziju najmanje 15, a u FBiH 20 godina. Poznati novinar Mato Djakovic kaze ja kad slusam federalne medije, ne znam da li uopce trebam ici na posao u Banja Luku.

2 0

* Sva polja su obavezna