Infobiz: Predstavnici francuskih preduzeća u posjeti BiH

Infobiz: Predstavnici francuskih preduzeća u posjeti BiH Izvor: N1

Ne propustite novo izdanje emisije Infobiz.

SVE VEĆA ZADUŽENJA GRAĐANA

Čak 75 posto svih kredita koje je stanovništvo podiglo u prvih osam mjeseci ove godine je nenamjensko ili potrošačko, što znači da se građani BiH sve više zadužuju da bi preživjeli, pokazali su podaci Centralne banke BiH.

Od ukupno 8.445.996 maraka, koliko su se građani zadužili za osam mjeseci, 6.356.729 KM spada u kategoriju potrošačkih nenamjenskih kredita.
Gostujući u programu N1 televizije, guverner Centralne Banke BiH komentarisao je kreditna zaduženja građana.
"Pokazatelji govore da su naši građani zaduženi, to je činjenica. Međutim komercijalne banke kad kreditiraju građana, bez obzira na namjenu kredita, ocjenjuju bonitet - uslovno rečeno podobnost, da li taj građanin može da vrati kredit. Naše komercijalne banke rade dobro, kvalitetno, profesionalno i ja sam uvjeren da imaju dobre analize kad odobravaju kredit građanima. Tako da, dok god je neupitna otplata tog kredita, komercijalne banke nemaju problem."

DONACIJA TELEMACHA KB ZENICA

Fondacija Telemach donirala je ultrazvučni aparat sa tri sonde odjelu onkologije i radiologije kantonalnoj bolnici u Zenici. Ovaj uređaj će pacijentima, s područja Zeničko-dobojskog kantona u budućnosti omogućiti kvalitetnije liječenje, ali i preventivnu zaštitu stanovništva u vidu ranog otkrivanja zloćudnih oboljenja.

PREDSTAVNICI FRANCUSKIH PREDUZEĆA U POSJETI BIH

U organizaciji Francusko-srpske privredne komore, regionalnog partnera francuske ekonomske agencije Business-France, delegacija francuskih kompanija boravi u Sarajevu, 23. i 24. oktobra.
Predstavnici francuskih preduzeća sastat će se sa međunarodnim finansijerima, Vijećem za strane investitore i poslovnom zajednicom u Sarajevu
U toku posjete, razgovarat će i sa predstavnicima bh. kompanija o razvoju investicijskih projekata za naredne godine, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.

BEČ: STANICE ZA AUTOMOBILE NA ELEKTRIČNI POGON

Do 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1.000 novih stanica za automobile na električni pogon, a projekt je djelomično finansiran i učešćem građana.

Rast Beča potiče iznalaženje ekološki prihvatljivih načina prijevoza pa se u skladu s tim širi i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila.

Prvi dio stanica, njih 230 bit će izgrađeno do sredine naredne godine. Ostale stanice biti će postavljene do 2020. godine, navodi se u saopćenju EUROCOMM-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna