Penzioneri očekuju da Parlament FBiH usvoji njihove zahtjeve

Penzioneri očekuju da Parlament FBiH usvoji njihove zahtjeve Izvor: N1

U Sarajevu su danas održani mirni prosvjedi umirovljenika koji su okončani pregovorima sa Vladom Federacije, nakon čega su se prosvjednici razišli. Vlada je umirovljenicima obećala usvajanje novog zakona o mirovinama te njihovo uvećanje za 10 posto.

Gosti emisije Dan uživo na N1 televiziji bili su Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza umirovljrenika FBiH i Zijad Krnjić, Zavod PIO/MIO FBiH.

"Zadovoljni smo što je Vlada FBiH usvojila jučer. U taj zakon utkani su svi naši zahtjevi i zadovoljni smo s tim što je Vlada uradila. Pitanje je sada da se provede što prije u Parlamentu FBiH i time bi bili izmireni zahtjevi penzionera, odnosno prihvaćeni koje smo mi u Savezu kazali", rekao je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza umirovljrenika FBiH.

Na pitanje postoji li rok do kada bi zakon trebao biti izglasan, Omerefendić je odgovorio:

"Vlada je svoje završila. Sada će po hitnom postupku poslati u parlamentarnu proceduru, a pretpostavka je da bi mogao bi usvojen idućeg mjeseca."

On je kazao da će penzioneri do 31.8.1998. godine dobiti uvećanje penzija za 10 posto, a od 1998. do 2008. za 5 posto.

Zijad Krnjić iz Zavoda za PIO/MIO FBiH za N1 je kazao da nisu iznenađeni dogovorom u Vladi.

"Zakon je ključna stvar i on sadrži sve što treba ostvariti i što su penzioneri tražili. Ključno je da zakon što prije bude usvojen i da primjena počne 1.1.2018. godine", kazao je gost Dana uživo.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ISTINA

da će policija najgore proćo, omere šta si po to pitanju uradio, kako će njima biti obračunato kad imaju beneficirani staž

2 0

Ma De Ba

I ja očekujem već 20 godina ali mi bioloski sat kaže da neću dočekati i da cu umrijeti sa 426 km. Divim se vašem optimizmu.

3 0

* Sva polja su obavezna