Izetbegović u Turskoj otvorio kulturni centar u Šanliurfi

Izetbegović u Turskoj otvorio kulturni centar u Šanliurfi Izvor: Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, boravio je u dvodnevenoj posjeti turskoj regiji Šanliurfa, gdje se sastao s regionalnim guvernerom Abdulahom Erinom i gradonačelnikom Šanliurfe Nihatom Čiftčijem, na čiji je poziv i otputovao u Tursku.

Izetbegović je s domaćinima, u odvojenim posjetama, razgovarao o ekonomskoj i kulturnoj saradnji ove turske regije s BiH. Domaćini su predložili da se grad Šanliurfa pobratimi s jednim gradom ili općinom u BiH, što će biti realizirano u narednom periodu.

Član Predsjedništva BiH je, zajedno s domaćinima presjekao vrpcu i otvorio kulturni centar "Alija Izetbegović". Davanjem imena kulturnom centru po prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, u Šanliurfi, kao i u cijeloj Turskoj, još jednom su pokazali koliko cijene Aliju Izetbegovića i Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je čestitao vlastima i stanovnicima Šanliurfe za humanost koju su pokazali, zbrinuvši skoro pola miliona sirijskih izbjeglica, istaknuvši da je i narod BiH među prvima priskočio u pomoć Sirijcima smještenim u ovoj regiji.

Podsjetimo, donacijom više od 400.000 tona mesa, 15 higijenskih kontejnera i drugim vidovima pomoći prikupljenih preko Islamske zajednice, Merhameta i drugih humanitarnih organizacija, podrška BiH unesrećenim Sirijcima iznosi skoro 5 miliona eura.

Da cijene pomoć naroda BiH, Sirijci su pokazali tokom Izetbegovićeve posjete njihovom kampu, gdje su mu priredili srdačnu dobrodošlicu i u emotivnom susretu iskazali zahvalnost.

Izetbegović je iskoristio boravak u Šanliurfi i obišao neka od najvećih kulturno-historijskih znamenitosti ovog područja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ozbiljno

Drugo je multietnicka Bosna a drugo je posjeta i gajenja prijateljstva sa drugima kao Turska, kao Amerika, kao Rusija. Pod uvjetom da se ta ista multietnicka Bosna, gradzanska postuje od istih tih prijatelja. Ljudi na ovoj planeti se moraju postovati i sta to ima veze sa Turskom sto je Bakir otisao, nikakav problem. To ne mijenja realnost da politika i namjena da Bosna ce biti gradzanska kad tad.

1 0

Visegrad

Bravo Bakire !!

5 5

*

Čestitke!

5 5

* Sva polja su obavezna