VSTV o reakcijama iz RS na presudu Naseru Oriću

VSTV o reakcijama iz RS na presudu Naseru Oriću Izvor: N1

Povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Republike Srbije na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom postupku protiv Nasera Orića, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izdalo je saopštenje koje prenosimo u cijelosti.

Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Svako komentarisanje nepravomoćnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti. 

Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države, navode iz  Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: VSTV , naser orić

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

xbaeska

nije samo Dodik i Izetbegovic je isti stranke imaju utisak SDA u federaciji a u RS SNSD

2 2

Can be only one.

Ključna rečenica: "Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja". Pametnom dosta.

2 1

Zeka

Ne komentarisite istraga je u toku. Ne komentarisite postupak je u toku. Ne komentarisite presudu. To je jedino zanimanje o kojem nesmijes nista komentarisati jer boze moj oni su nezavisni. Od siline velikih plata bahatosti nezavisnosti sudije vise neznaju sta bi od sebe. Goli se skidaju na radnom mjestu.

9 3

* Sva polja su obavezna