Šarović: Turska je nama spoljno-trgovinski partner broj 1

Šarović: Turska je nama spoljno-trgovinski partner broj 1 Izvor: N1

Danas će u Sarajevu biti održan poljoprivredno poslovni forum BiH i Republike Turske.

Tom prilikom medijima se između ostalih obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je istakao kako je jako zadovoljan odzivom poslovnih subjekata na forumu.

"Forum je jako važan s obzirom da je Turska zemlja u koju BiH izvozi najviše poljoprivrednih proizvoda. Oni su nama spoljno-trgovinski partner broj jedan jer će izvoz u ovu zemlju dostići, rekao bih, brojku od preko 300 miliona KM u 2017. godini i u ukupnom izvozu BiH u Tursku poljoprivrednu proizvodnju učestvuje sa 75 posto. To naglašavam jer je Turska jedan gigant u ovoj oblasti iako imamo u vidu da samo 10 posto čine poljoprivredni proizvodi", naglasio je Šarović.

"BiH stalno povećava i poboljšava svoj spoljno-trgovinski bilans sa ovom zemljom i 2011. izvoz u Tursku iznosio je samo 3, odnosno 4 miliona eura, a 2017. taj iznos će biti preko 200 miliona eura i rezultati su time još značajniji", dodao je.

Kazao je i kako postoje i limiti i slabe tačke daljeg razvoja odnosa između BiH i Turske a to je sirovinska baza za izvoz BiH jer značajnim dijelom sirovine uzimamo iz okruženja, što je, kako je naglasio Šarović, slaba tačka.

Naveo je i kako investicije idu tamo gdje je za njih povoljan ambijent, gdje mogu da ostvare profit i zaradu, i da idu u stabilno okruženje te da to nije pitanje za turske investitore već je pitanje za nas.

"Mi smo članica energetske zajednice ali ne ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli unutar ovog važnog ekonomskog tijela. Sankcija će biti ukoliko ne implementiramo obaveze, odnosno ne usvojimo energetsku strategiju i državni zakon o regulatoru električne energija, gasa", kazao je.

Podsjetimo, na današnjem forumu je prisutno 120 kompanija i 60 iz Turske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

miro

Jedno zbori,drugo misli, trece radi je odlika ljudi ovog podneblja.

0 0

Kifla

Tako zbori svaki dobri probosanac! Nisam vjerovao da ću dočekati dan da SDS bude probosanskiji od SDA!

0 2

miro

Jedno pricaju,drugo misle a trece rade je odlika politicara ovog podneblja.

1 0

* Sva polja su obavezna