Prijedlog mjera pritvora za Alminka Islamovića

Prijedlog mjera pritvora za Alminka Islamovića Izvor: N1

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine će uputiti prijedlog pritvora za osumnjičenog Alminka Islamovića, rođenog 1960. godine.

Nakon što je ispitao osumnjičenog, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Alminka Islamovića, rođenog 1960. godine.

Osumnjičeni je pod istragom da je kao bivši pripadnik Vojne policije HVO-a počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na više lokacija na području Bosanskog Broda, 1992. godine.

Zločini za koje se sumnjiči odnose se na ubojstva, nezakonita zatvaranja, mučenja i zlostavljanja te postavljanja kao tzv. “živi štit“ civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

Mjera pritvora će biti predložena iz razloga opisanih u članku 132. točkama a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni posjeduje državljanstvo R Hrvatske te bi mogao postati nedostupan pravosuđu BiH, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Osumnjičeni je lišen sobode na graničnom prijelazu na izlasku iz BiH, na temelju naredbe Tužiteljstva BiH, nakon čega je predat Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Klasičan balija

koji je naučio od babe mu njegovog što dokazuje zajednički (ustaško muslimanski) počinjen genocid nad Srbima za vreme NDH, koji se prozreo i kroz građanski rat!

1 0

* Sva polja su obavezna