InfoBiz: Mercator zvanično ponovo u BiH

InfoBiz: Mercator zvanično ponovo u BiH Izvor: N1

Najveći slovenski trgovački lanac supermarketa Mercator se nakon tri godine danas zvanično vratio na tržište BiH, a u poslovnici u Ložioničkoj ulici u Sarajevu svečano je presječena vrpca i dočekani su kupci.

Mercator zvanično ponovo u BiH

Generalni direktor Mercatora u BiH Ahmet Koštreba rekao je da je odluku o povratku uprava Mercatora doživjela sa strepnjom i radošću. Naglasio je i da će uz vraćanje PIKA kartice penzionerima od sljedećeg četvrtka uvesti 10 posto popusta u svim trgovinama, kao i redovne akcije za sve kupce uz ljubazno osoblje. Poredeći prijašnje i sadašnje stanje, rekao je da je tržište ranije bilo donekle konsolidirano, dok je odlazak Mercatora uzrokovao njegovu dekonsolidaciju. Povratkom Mercatora, smatra Koštreba, konsolidacija tržišta bit će jača, što će odgovarati svima, pa i konkurenciji.

Zatvorene banke

U zemljama članicama eurozone samo prošle godine zatvoreno je oko sedam hiljada poslovnica banaka. Ukupna aktiva domaćih banaka eurozone iznosila je 24,2 hiljade milijardi eura na konsolidovanoj osnovi na kraju 2016, što je rast od 0,5 procenata u odnosu na prethodnu godinu i pad od 14 odsto u odnosu na 2008. Ukupna kreditna aktivnost banaka povećana je umjerenim tempom od jedan odsto.

Udio dužničkih hartija od vrijednosti u ukupnoj aktivi bankarskog sektora nastavio je da opada, što je rezultat smanjenja posjedovanja domaćih državnih obveznica u mnogim zemljama eurozone nakon finansijske krize.

Izvor: N1

Amazon

Trgovački online gigant "Amazon" pokrenuo je u SAD isporuku robe uz pomoć "daljinskog upravljanja". Sistem "Amazon key" omogućava da se paketi unesu u kuću ili stan čak i ako tamo nema nikoga, a obuhvata i povezivanje sa sigurnosnom kamerom.Kupci tako mogu da "prate isporuku paketa zahvaljujući obavještenju u realnom vremenu i da 'prisustvuju' isporuci uživo ili odloženo", putem videa na svom "pametnom telefonu", objašnjava "Amazon" u saopštenju.

Taj sistem (brava + kamera + aplikacija) biće dostupan od 8. novembra u 37 američkih gradova, po cijeni koja počinje od 250 dolara (210 eura).

Svaki put kada kurir zatraži pristup kući kupca, Amazon provjerava da li je na tačnoj adresi, u zakazano vrijeme, što se obavlja putem šifrovanog protokola za potvrđivanje identiteta.

Kada se zadovolje ti uslovi, kamera u kući ili stanu počinje snimanje i vrata se otključavaju.

SAD berza

Akcije u SAD-u bile su znatno niže nego posljednjih dana. Dow Jones i S&P 500 prolaze kroz najgori period u posljednjih 7 sedmica, i to sve zbog izveštaja i povećanje prinosa obveznica.

Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, Dow Jones Industrial pao je 112.09 poena, ili 0,48% na 23,329 bodova. S&P 500 izgubio je 11.97 poena ili 0.47% na 2,557, dok je Nasdaq Composite pao 34,54 poena ili 0,52 & na 6,563 poena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Slovenka

nema nista bez Slovenije, a vrjeme je da nam i Hr vrati nas pPiranski zaljev to su Slovenske teritorije i more.. Istra isto pola i pola

1 0

Sarajevo

Jedva sam čekala Merkstor nadam se da će ponuda i usluga biti ista kao ranije

3 0

* Sva polja su obavezna