Analiziramo: Koliko je SzP alternativa vlasti u RS

Analiziramo: Koliko je SzP alternativa vlasti u RS Izvor: N1

Dojučerašnji visoki funkcioner SDS-a Ognjen Tadić osnovao je Narodnu stranku, čime je nastavljeno usitnjavanje opozicije u RS.

Nakon tri uzastopna poraza na izborima za Predsjednika RS, dva direktno od Milorada Dodika, dojuče SDS-ov Ognjen Tadić, upamćen po: "Laku noć Republiko Srpska", osnovao je svoju Narodnu stranku, čime se i zvanično oprostio od SDS-a. No, je li zbogom toj stranci značilo i doviđenja Savezu za promjene (SzP)?

"Ne bježim od odgovornosti da ja sredim to stanje, jer sam ja u startu i osnovao SzP, a nisam učestvovao u njegovoj privatizaciji", tvrdi Tadić.

Na što mu jasno odgovaraju.

"On je ovim prevršio svaku mjeru djelovanja i štetnosti u SDS-u. Neka pravi kakvu hoće partiju, on ne može biti lider u SzP-u", poručuje Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH (SDS).

A mogu li lideri Saveza koji je sklon eroziji članstva, biti alternativa na izborima Miloradu Dodiku? Politička analitičarka Tanja Topić, kaže da su alternative nova lica i politike, koje se čekaju već deceniju.

"SzP se probudio u zadnja dva mjeseca, prešao iz defanzivne u ofanzivnu ulogu što ne znači da je to ekvivalent snage i jačanja Saveza za promjene", ističe Topić.

Dugogodišnji novinar Žarko Marković, ocjenjuje da će izbore sljedeće godine dobiti partijske vojske, jer se apstinenti nisu probudili.

Izvor: N1

"Vi se sjećate da je Ognjen Tadić izgubio izbore za par hiljada glasova, da je Mladen Ivanić pobijedio, i onda su pokazali da i oni kada uđu u vlast vladaju na isti način kao druge stranke u RS", podsjeća Marković.

Ako je ista matrica vladavine, različit je muzički ukus.

"Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole". (Dodik)

"Što su s tobom plakale". (Govedarica)

"Ne mislim da je Vukota Govedarica zapjevao da bi parirao Miloradu Dodiku. Ali, bilo bi katastrofalno kada bi se kampanja pretvorila u pjevanje po svadbama i šatorima. Ako će naši političari da beru glasove pjevanjem, onda neka se prijave na Zvezde granda ili već kako se zovu ove emisije", navodi Marković.

A dok ne progovori sam Ognjen Tadić, analitičarka Tanja Topić, vjeruje da je njegov polički angažman, kao što je i sam najavio, bliži bloku stranaka okupljenih u Savez za promjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

GAZIJA

Dolaskom Tadića na izbornu utakmicu,Dodik i njegovi su završili sa vladavinom,a bog dao da Dodik završi u zatvoru ,gdje mu je odavno bilo mijesto.

4 2

Amazing

Ko to "MI" analiziramo? Kojom tehnikom? Na kom uzorku? Sa kakve pozicije? Šta analizirate? Koga analizirate? Sa kakvim pravom? Kakvi su ciljevi / zaključci? "Novinarska" ili analitička disperzija? .... Hmmm N1 !

4 1

Ogi

SZP nece ni 10% uzeti svi zajedno ... Dodik ce ih oduvati samo tako

16 9

* Sva polja su obavezna