Rabini traže od Izraela da prestane prodaju oružja Mijanmaru

Rabini traže od Izraela da prestane prodaju oružja Mijanmaru Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Više od 300 rabina širom SAD-a potpisalo je peticiju u kojoj pozivaju Vladu Izraela da zaustavi prodaju oružja Mijanmaru, zemlji za koju UN tvrde da sprovodi etničko čišćenje muslimanske manjine Rohindža.

Izraelski mediji objavili su početkom ove nedjelje da je Izrael nastavio da prodaje oružje Mijanmaru i pored dokaza da su počinjeni zločini na sjeverozapadu te zemlje.

Peticiju je podstakla organizacija rabina i kantora posvećenih ljudskim pravima. U njoj se pozivaju i SAD da zaustave programe obuke vojske Mijanmara.

Također je navedeno da je više od 50 izraelskih rabina, kao i raznih organizacija za ljudska prava u Izraelu uputilo slične apele izraelskoj vladi.

"Kina, Rusija i Indija nastavljaju da osposobljavaju burmansku vojsku, ali kao američki građani i kao Jevreji mi odbacujemo da prihvatimo umiješanost SAD-a ili Izraela u obuku i naoružavanje vojske koja izvodi brutalno etničko čišćenje protiv manjinske populacije", navodi se u peticiji.

Potpisnici poticije podsjećaju na svoju posvećenost obećanju "nikad više (nećemo dozvoliti da se dogodi holokaust)" koje se odnosi na ubistva šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom i ističu da ih ono obavezuje da preduzmu akciju da štite današnje žrtve etničkog čišćenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Edi

Teroristi današnjeg vremena najveći

11 2

Živeo

Izrael!!!!

2 18

Dot.com

Zalosno je sto su ljudi postali mesari, a ne znaju u stvari da i sami mogu postati zrtve!

5 1

* Sva polja su obavezna