Crna Gora: Na Sahat kulu u Podgorici ponovo vraćen krst

Crna Gora: Na Sahat kulu u Podgorici ponovo vraćen krst Izvor: Anadolija

Na vrh podgoričke Sahat kule jutros je ponovo vraćen metalni krst, koji je bio skinut za vrijeme rekonstrukcije ovog objekta. Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, koja je bila protiv vraćanja krsta saopšteno je da ovakav čin podsjeća na "klerofašizam“.

Rekonstrukciju Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u Podgorici, finansirala je Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) sa oko pola miliona eura.

Vraćanje krsta na Sahat kulu izazvalo je burne reakcije Islamske zajednice, i predstavnika više bošnjačkih udruženja, koji su saopštavali da krst ne treba da stoji na Sahat kuli. Brojni istoričari i predstavnici akademske zajednice takođe, su u svojim reagovanjima tražili od nadležnih da krst ne bude vraćen na vrhu Sahat kule.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara kazali su ranije da je simbol Sahat kule skinut privremeno i da će nakon restauracije biće vraćen.

Gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem i njegovim zamjenikom Časlavom Vešovićem ranije su javno obećale da će krst biti vraćen na Sahat kulu, što se i dogodilo jutros.

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve takođe, je u više navrata zahtijevala vraćanje krsta na Sahat kulu.

sahat kula podgorica Izvor: Anadolija

Iz Islamke zajednice u Crnoj Gori jutros nisu krili razočaranje ovakvom odlukom vlasti Podgorice.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović kazao je u izjavi za AA da su muslimani Podgorice, ali i svi dobronamjerni ljudi u Crnoj Gori, kao i građanska Crna Gora razočarani.

"Tim prije što lokalne vlasti nisu postupile prema struci niti prema ugovorima koje su potpisali sa Turskom Agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Na djelu je po svemu sudeći argument sile, a ne sila argumenta. Bahato ponašanje lokalnih vlasti itekako podsjeća na jedan klerofašizam, koji se polako revitalizuje u Hrvatskoj, Srbiji, a evo smo svjedoci i u Crnoj Gori“, kaže Redžematović.

On ističe da će sada sačekati Zakon o restituciji.

"S obzirom da je to oduzeti vakuf Islamske zajednice, pravno-formalno mi nismo titulari vakufa. Sačekaćemo zakon o restituciji koji je Vlada najavila na zadnjoj sjednici. Nakon toga moguće je opet pokretanje tog pitanja, odnosno vraćanje u autentičan oblik Sahat kule“, ističe Redžematović.

Sahat kula sagrađena je 1667. godine. Vakuf je Mehmet paše Osmanagića. Metalni krst na Sahat kuli postavljen je krajem 19. vijeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: crna gora , Podgorica

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Realno

Krst treba da se ukloni jer prvobitno mu tu nije ni mesto bilo,bruka za Crnu Goru!

5 2

Haris hamdije

Nemoj te se bojat Krsta naride ako nam to smeta onda nam smeta nebo nad kojim Alahov sin Isus ima autoritet,na tom Krstu je Alahov Sin Isa nas sviju spasio od vječne smrti i šejtana piše i u Kuranu našem, bojat se treba svastike i komunizma i sotonskih simbola

2 5

Haris hamdije

Nemoj te se bojat Krsta naride ako nam to smeta onda nam smeta nebo nad kojim Alahov sin Isus ima autoritet,na tom Krstu je Alahov Sin Isa nas sviju spasio od vječne smrti i šejtana piše i u Kuranu našem, bojat se treba svastike i komunizma i sotonskih simbola

2 4

* Sva polja su obavezna