Stoltenberg: Španija je za NATO važan saveznik

Stoltenberg: Španija je za NATO važan saveznik Izvor: REUTERS/Inquam Photos/Octav Ganea

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, kazao da je Španija važan saveznik u sklopu NATO-a.

Stoltenberg je, na pitanje novinara, istakao da je proglašenje jednostrane nezavisnosti Katalonije od Španije tema koja je povezana s unutrašnjim pitanjima te zemlje.

"Španija je za NATO važan saveznik i zemlja koja daje doprinos našoj zajedničkoj sigurnosti. Pitanje Katalonije je tema koja je povezana s unutrašnjim pitanjima te zemlje, i kao takva se mora rješavati u okviru Ustava Španije", naveo je Stoltenberg.

Podsjetimo, Senat Španije je u petak odobrio prijedlog Vlade o preuzimanju direktne kontrole nad Katalonijom odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost. Senat je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije.

Član 155 španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama. Mjere uključuju i uklanjanje aktuelne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Članovi Senata su sa 214 glasova "za" i 47 "protiv" te jednim suzdržanim, podržali aktiviranje člana 155 Ustava Španije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna