Dodik: Zaduženje 640 miliona KM, uzeto novih 540 miliona

Dodik: Zaduženje 640 miliona KM, uzeto novih 540 miliona Izvor: N1

Entitetski predsjednik Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska mora nastaviti trend rasta i vjeruje da će u ovoj godini taj rast biti tri posto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

"Naš cilj je da u narednih par godina stignemo do cifre od pet posto, koja znači vidljivo pojačanje dinamike privrednog rasta", rekao je Dodik. 

Nakon sastanka o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, kojem su prisustvovali i ministri finansija Zoran Tegeltija i unutrašnjih poslova Dragan Lukač, Dodik je ocijenio je da je napravljen važan korak u smislu definisanja okvira i onoga šta treba da se uradi kako bi već do polovine narednog mjeseca Vlada RS usvojila budžet i uputila ga Narodnoj skupštini RS. 

"Vjerujemo da ćemo veoma brzo imati usvojen budžet za iduću godinu i politike koje idu za tim. Locirali smo i urgentna mjesta u kojima bi trebalo da ulažemo neke kapitalne investicije, ali i da sagledamo probleme koji govore o tome da je u idućoj godini povećan iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta u vezi sa zaduženjima", rekao je Dodik novinarima. 

"Zaduženje ove godine je bilo oko 640 miliona KM, a da bi se taj dug vratio uzeto je novih 540 miliona, što znači da to nije novo zaduženje nego servisiranje starog duga", pojasnio je Dodik.

Izvor: N1

On je napomenuo da se nova sredstva isključivo uzimaju za servisiranje tih obaveza, da ne idu u javnu potrošnju, te da nijedan fening nije uzet da bi se isplatile plate budžetskim korisnicima.

"Dominantna tema nije bio dug. Nama dug nije opterećujući, mada bi najbolje bilo da ga nema. Ali bez toga ne možete napraviti auto-put, klinički centar niti neke druge stvari", rekao je Dodik.

On je naveo da je zahvaljujući predanom radu Poreske uprave RS na budžetskom i fondovskim računima 150 miliona KM više prikupljenih sredstava nego prošle godine.

"Isto toliko je trebalo da bude i tranša MMF-a, koja nije stigla, ali bi sigurno poboljšala realizaciju planova, tako da je sve što se planira naredne godine isključivo bazirano na vlastitim sredstvima i angažmanom sa dosadašnjim partnerima - komercijalnim banakama, jer ne vjeruemo da će se kriza na nivou BiH riješiti kako bi deblokirala priliv novih sredstava", rekao je Dodik.

On je dodao da je ovaj entitet do sada u minusu blizu 300 miliona KM, jer je MMF trebalo da uplati tranšu od po 150 miliona za ovu i narednu godinu, ali da će i bez toga RS imati dobar tok finansija i ove godine.

Veći budžet od ovogodišnjeg

Predsjednik enntitetske Vlade Željka Cvijanović rekla je da će budžet za narednu godinu biti nešto veći od ovogodišnjeg i kretaće se oko 3,2 milijarde KM.

"Značajno manje se zadužujemo nego što vraćamo dug i to će biti karakteristika i za narednu godinu. Riječ je o omjeru 700 i 500 miliona i taj trend će biti nastavljen i ove godine", rekla je Cvijanović novinarima nakon konsultacija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u RS.

Izvor: N1

Ona je istakla da je na sastanku bilo riječi i o strateškim dokumentima, koji se pripremaju na kraju svake godine.

"Priprema se budžet, te ekonomska politika, odnosno program ekonomskih reformi, a ima i mnogo stvari oko kojih sada zauzimamo stavove, a rade se i konsultacije sa ministrima u vezi sa potrebama za sljedeću godinu", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je, osim o redovnim stvarima koje su predviđene izdvajanjima iz budžeta, razgovarano i o strateškim projektima koji će se podržavati počevši od kraja ove i u toku naredne godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nives

Dobar vam je entitet zivio on kao i dosad uskoro rasip entiteta i hapsenje Mileta.

3 0

Mirsad

Majko moja pa ovaj Dodik je totalno prolupao, zamisli ove godine dug je bio 640 miliona uzima jos dodatnih 540 to je milijardu i sto osamdeset miliona i Mile kaze nema novog zaduzenja kao da mu je sa neba palo 540 miliona.

1 0

Azra

Bravo Mile.Samo je zadužuj do kolapsa.Dobar Američki vojnik.Dobar...

3 1

* Sva polja su obavezna