Poruke iz Beograda se ne čitaju na isti način

Poruke iz Beograda se ne čitaju na isti način Izvor: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Susret entitetskog predsjednika Milorada Dodika i prvog čovjeka Srbije Aleksandra Vučiča odjeknuo je u bosansko-hercegovačkoj javosti. Poruke iz Beograda ne gledaju se na isti način u čitavoj BiH.

Novi susret Dodika i Vučića, i nova različita tumačenja i viđenja. Iz Banjaluke stiže podrška. Naročito kada je riječ o nastojanju da se, kako je rečeno u Beogradu, Srbi odupru nametnutim i isceniranim odlukama, događajima i pristiscima. 

Lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić susret predsjednika Srbije i Republike Srpske vidi kao dio saradnje Beograda i Banjaluke.

"Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i SAD, Hrvatska i Rusija. Prema tome, status Republike Srpske je garantovan, ali je narušavan nametanjem i golom silom. Mi se nikada nismo odrekli prava da sve silom nametnuto jednom osporimo, a danas je sila već nemoguća misija", tvrdi Stevandić.

Iz Sarajeva drugačiji stavovi. Pojedini univerzitetski profesori kažu da posljednji događaji, uključujući slučaj Pelješkog mosta i najavljenu Deklaraciju o zaštiti srpskog naroda, predstavljaju eskalaciju propagandnog rata, koji se vodi iz Zagreba i Beograda, radi rastakanja Bosne i Hercegovine.

"Postoje centri iz kojih dolaze ideje za ratovanje, organizuju se sredstva. Imamo medije, koji su uključeni u te ratne procese. A ti centri su, po meni, u Beogradu i Zagrebu", kaže Šemsudin Tucaković.

Anti-BiH propaganda promoviše, kako kaže univerzitetski profesor Ismet Dizdarević, priču o tome kako je Bosna i Hercegovina nemoguća država. Stalnim ponavljanjem ove teze, traže se mjere koje će biti u skladu s tom pričom, kaže Dizdarević.

Izvor: N1

"Cilj te propagande od Daytona do naših dana jeste rastakanje države Bosne i Hercegovine. Čitavi sistemi u tom pravcu su išli da se pokaže da država Bosna i Hercegovina ne može da opstane", navodi profesor.

Dio te propagande može biti, čulo se na Krugu 99, i Izvještaj Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a. U tom pismu se navodi da se visoko decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici:

"Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Dejtonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizuje, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolisati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda".

Drugi dio izvještaja baziran je na potrebi reformisanja Ustavnog suda BiH, i to tako da mjesta za strane sudije budu ukinuta ukoliko BiH želi da vrati vladavinu prava i spriječi dalje protivpravno podrivanje Dejtonskog sporazuma, ističe se u novom Izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bos

Populističke izjave koje može tumačiti svako kako mu odgovara.To je odlika ne iskrenih političara.

6 2

Miro

Promenila se geopolitika, ljudi idu na os tvarenje svojih ciljeva i niko ih nece moci zaustaviti.

6 3

Brežnjev

Brezo, kao i občno stavljaš u prvi plan tvoje omiljene, dok Hrvate ispuštaš.

5 1

* Sva polja su obavezna