Prva reakcija iz bh. državnog vrha na nezavisnost Katalonije

Prva reakcija iz bh. državnog vrha na nezavisnost Katalonije Izvor: REUTERS/Rafael Marchante

Predsjedavajući Savjeta BiH Denis Zvizdić uputio je pismo podrške španskom premijeru Marianu Rajoyju povodom proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Zvizidić je, između ostalog, u pismu kazao da u potpunosti podržava aktivnosti u cilju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Španije.

"Imajući u vidu dobre i prijateljske odnose naših država, bazirane na međusobnom uvažavanju i razumijevanju, u potpunosti podržavam vaše aktivnosti u cilju očuvanja ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta vaše države Španije".

"Principi vladavine prava za koje se zalažete", navodi se dalje u pismu, "predstavljaju osnovnu vrijednost svakog demokratskog društva, i zbog toga vam upućujem izraze ohrabrenja da istrajete i uspijete u očuvanju vladavine prava i evropskih demokratskih principa, kako bi svi vaši građani nastavili da žive u miru i prosperitetu".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Re Kulinu banu.

Dragi g. Onog momenta kada ti i takvi kao ti shvate da vi posjedujete bosne recimo ne više od 33% ali u stvarnosti ni toliko onda na ovim prostorima neće biti nikad problema.

0 2

A

Hvata te muka kada si pročitao komentar od Kulin ban,a sve istina rečena i samo istina.

1 0

Kulin Ban

Da pojasnimo situaciju oko Katalonije. Katalonija i Katalonci su krajem 15. vijeka vjenčanjem Ferdinanda II Aragonskog i Izabele Kastiljske su postali dio jedinstvene španske države. 1659. Pirinejskim mirom dolazi do podjele Katalonije na španski i francuski dio. Dakle Katalonci su se udruzili u spansku drzavu, a pokrajina nije nastala etnickim ciscenjem Spanca iz katalonskle regije Spanije, kao sto su to uradili Milosevicevi cetnici sa ciljem rusenja Bosne i stvaranja velike Srbije. Sa tog aspekta Katalonci su imali pravo na secesiju kao recimo RBH, Slovenija, Makedonija, Kosovo i td. Medjutim na referendum za nezavisnost izaslo je tek 43% gradjana Katalonije i od toga je 90% glasalo za nezavisnost, dakle manje od polovine gradjana Katalonije. To je bio razlog da su evropske drzave i pored historijske opravdanosti za nezavisnost osporile akciju proglasenja nezavisnosti. Statisticki, veci procenat Katalonaca ne zeli nezavisnost sto se vidi i po danasnjim protestima pro-spanski orjentisanih gradjana Katalonije. U ex-you drzavama situacija je bila obrnuta, velika vecina gradjana se izjasniula za nezavisnost od Milosevicevog fasistickog rezima koji je zavo u bivsoj SFRJ. Druga stvar, Spanija je demokratska drzava koja je priznavala autonomiju Katalonije i opet ce je priznati nakon novih izbora. U ex-yu situacija je bila bitno drugacija. Imamo drzave Srbiju i Hravtsku koje su stalni izvor ratova i koje vode vruce-hladnu agresiju na RBH i na druge susjede. Radi se o nomadskim plemenima iz Irana koji bez ratova i terorizma ne mogu zivjeti (cast casnim izuzecima koji su uspjeli za posljednjih nekoliko vjekova adaptirati evropske vrijednosti). Mi nismo imali problema ni sa jednom drzavom ex-yu osim sa Srbijom i Hrvatskom i to traje vec 200 godina. Agresija Srbije i Hrvatske na Bosnu ce prestati samo onda ako Bosna uspije da smogne snage i vojno porazi i Srbiju i Hrvatsku i tamo zavade defasizaciju kako su to uradili saveznici sa Njemackom. Tako svako poredjenje Katalonije sa situacijom u ex-yu regionu je neprimjereno. Ipak sacuvani integritet Spanije, za koji se zalaze cak i vecina Katalonaca odgovara i svim civilizovanim drzavam i drustvima. Time se izbija nekakav kvazi-argument i Dodikovim i Vucicevim cetnicma da se i sa genocdinom tvorevinom moze nesto slicno uraditi. Genocidna tvorevina mora biti razmontirana jer evo kako vidimo sluzi kao primjer raznim secesionistima sirom svijeta, koji ne priznaju ustavna uredenja svoji drzava i volju vecine ( u demokratiji se odlucuje vecinom). To ce biti moguce kada u Bosni promjenimo narode koji redovno glasaju za cetobalije, cetnike i ustase.

2 0

* Sva polja su obavezna