Dragan Čović na Novom Zelandu

Dragan Čović na Novom Zelandu Izvor: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović započeo službenu posjetu Novom Zelandu susretom s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern, te predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Dame Sian Elias

Čović  je započeo službeni dio dvodnevne posjete Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne upraviteljice Novog Zelanda u Wellingtonu. 

Nakon ceremonije svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Čović se zahvalio Dame Elias na toploj dobrodošlici, te istakao kako njegova posjeta Novom Zelandu nije slučajna u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa naše dvije zemlje.

Nakon susreta s Dame Elias, Čović je posjetio Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

Nakon posjete Ratnom memorijalnom parku, sastao se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern. Na početku susreta, Čović je čestitao premijerki Ardern preuzimanje nove dužnosti, te poželio joj uspjeh u nastavku karijere.

Također je istakao zahvalnost Bosne i Hercegovine za svu pomoć i podršku koju nam je Novi Zeland pružio, te izrazio nadu u nastavak gradnje tradicionalno dobrih odnosa. Na sastanku je bilo govora i o jačanju privredne saradnje, te mogućnostima ulaganja Novog Zelanda u Bosnu i Hercegovinu, posebno u domenu turizma.

Na kraju susreta, Čović je pozvao premijerku Ardern u posjetu Bosni i Hercegovini. 

Jučer se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu, i informisao o njihovom djelovanju.

Na sastanku je pohvalio rad Društva, posebno istakavši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture. Riječ je o većoj lokalnoj zajednici koja ima veliku društvenu funkciju. Društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi, te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu. Takođe je posjetio porodicu Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u ovome dijelu svijeta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: dragan čović

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

rassturiass

bas me zanima koga on zapravo predstavlja tamo???

0 0

Neko

Malo sto je evropejac sad ko fol kosmopolita. A od pionira titinih kreno. Soko nema sta. Na hasijendu mu se....

0 0

Smoki

O našem trošku obilazi emigrantske i lobističke organizacije koje rade na razbijanju BiH. Ili je otišao na postavljanje spomenika Šušku,

6 1

* Sva polja su obavezna