Mektić: Neće kriminalci imati priliku da budu zaštićeni

Mektić: Neće kriminalci imati priliku da budu zaštićeni Izvor: N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u Banjaluci su održani sastanak nakon kojeg je istaknuto da će BiH uskoro imati oficira za vezu sa Europolom u Hagu.

Također, Lukač je u obraćanju medijima kazao da će se uskoro uspostaviti i sistem AFIS - koji znači automatsko prepoznavanje otisaka prstiju i dlanova, što je svim strukturama potrebno zbog istraga i slučajeva.

"U RS ne postoje prepreke, hoćemo da bude naše vlasništvo, naša baza podataka. Nadam se da ćemo doraditi memorandum i iskoristiti sredstva koje je Evropska komisija obezbijedila", istakao je Lukač.

Mektić je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o važnim pitanjima.

"Pritisnuti smo tom implementacijom, važno je da što prije uputimo našeg oficira, da funkcioniše razmjena podataka BiH i Eurpola. Sve država imaju svog oficira", izjavio je Mektić.

Mektić je podsjetio da od 1. aprila funkcioniše i evropski centar za borbu protiv terorizma, što je jako važno za BiH.

"Dobrim dijelom je poražena teroristička organizacija ISIL u Siriji i Iraku, iza njih je ostao rudnik informacija, podataka, dokumenata i dokaza. Treba to pokupiti i smjestiti u baze. Ti podaci bi koristili BiH, jer je imala dolje svojih državljana, kako bi mogli procesuirati i dokazati krivična djela državljanima BiH", kazao je Mektić.

dragan lukač Izvor: N1

"Europol je iskazao spremnost da pošalje svog oficira u BiH - čime ćemo napraviti jaču konekciju", istakao je Mektić.

Govoreći o AFIS-u, on je kazao da je to novi updateovani sistem za uzimanje biometrijskih otisaka prstiju, smještanje u jedan sistem koji koriste agencije.

"Snažan alat policiji da im pomogne u rasvjetljavanju teških oblika kriminaliteta", dodao je Mektić.

"MUP RS će biti u stanju da kroz taj sistem komparira i nađe otisak prsta u Mostaru, Tuzli i drugim mjestima, neće kriminalci imati priliku da budu zaštićeni - jer ne postoji razmjena podataka", izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić i Lukač su istakli da su riješene određene nedoumice i neslaganja, razgovorom što treba da bude praksa u budućnosti.

Lukač je pojasnio da će oficir za vezu sa Eurpolom u Hagu biti rotiran svake četiri godine, a izrazili su nadu da će BiH svog oficira tamo moći imati već do konca januara 2018. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Floskule

Mektić: Neće kriminalci imati priliku da budu zaštićeni" Mekticu bolan, bezbroj puta si nam ponovio ovu floskulu. Sjecasli se kad si rekao:"radimo na optuznicama velikih riba". A, svi su ti rakli "bravo, evo ga hvata Dodika". Sta si uradio. Vidjeli smo. Imas jos 10etak mjeseci, i bices zaboravljen kao i Silajdzic i mnogi drugi.

1 0

Kako

su onda zaštićeni Bakir i Sebija??

1 0

GAVRILO PRINCIP

Idi u mjesnu zajednicu pa lupetaj

2 0

* Sva polja su obavezna