Savinoviću osam godina zatvora za zločine u Mostaru

Savinoviću osam godina zatvora za zločine u Mostaru Izvor: N1

Sud Bosne i Hercegovine je nakon godinu i po dana suđenja osudio Sašu Savinović na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru 1993. godine.

Prema prvostepenoj presudi, optuženi Saša Savinović, kao pripadnik Antiterorističke grupe "Kažnjenička bojna - Benko Penavić", od maja 1993. do kraja iste godine je učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara – prenosi BIRN.

"Dokazi su cijenjeni pojedinačno i u međusobnoj vezi i sa punom sigurnošću upućuju na jedini mogući zaključak izrečen u ovoj presudi", kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić.

Kako se navodi u presudi, Savinović je sa još trojicom vojnika HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) 15. jula 1993. godine, oko 21 sat, upao u stan Nade Franjo. U stanu je bilo nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, među njima jedna beba.

Izveli su iz stana pet osoba. Jedna se uspjela spasiti, a tijela ostale četiri žene, među kojima je bila beba, nađena su otprilike pola sata kasnije na Bijelom brijegu.

Savinović je, prema presudi, upao u stan, u kojem su živjeli S2, S3 i njihova majka. Nasilno ih je izveo iz stana, te odveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju BiH (ABiH). Pucajući oko i iznad njih, ujedno sa drugim vojnicima HVO-a, natjerao ih je da bježe na stranu grada pod kontrolom ABiH.

Uhapšen je u oktobru 2015., a suđenje Savinoviću je počelo pet mjeseci kasnije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Sud BiH , Mostar

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Igor

Kako se navodi u presudi, Savinović je sa još trojicom vojnika HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) 15. jula 1993. godine, oko 21 sat, upao u stan Nade Franjo. U stanu je bilo nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, među njima jedna beba. Bože gde (i skim) ja živim...

3 0

xbaeska

to je jako mala kazna 8 godina za ubijene osobe jos ih na silu izvukao stidite se

8 0

* Sva polja su obavezna