VIDEO| Infobiz: Ekonomska situacija u BiH

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju Arthur Laffer održao je predavanje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Izvor: N1

Siva ekonomija u BiH i njene implikacije na privredu bila je tema njegovog predavanja. Govoreći o sivoj ekonomiji, naglasio je kako vlada smanjenjem direktnih poreza poslodavcima može spriječiti širenje sive ekonomije, te stvoriti klimu za dodatna zapošljavanja.

Profesor Laffer poznat je kao kreator "Lafferove krivulje“, koncepta koji pokazuje šta se događa kada vlada znatno poveća stopu poreza. Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

Arthur Laffer : "Oporezujemo ljude koji voze prebrzo, kako bismo ih natjerali da uspore. Oporezujemo pušače, kako bi prestali pušiti. Zašto onda oporezujemo ljude kojima su potrebni prihodi, koji zapošljavaju druge ljude, ili kompanije koje proizvode odlične proizvode po niskim cijenama? Još jedna bitna stvar: ako oporezujete ljude koji rade i novac dajete onima koji ne rade, nemojte biti iznenađeni ako mnogo ljudi ne bude imalo želju da radi."


Konzum radnici HR

Trgovački lanac Konzum povećava broj radnika u maloprodaji. naime, raspisan je konkurs za nove radnike raznih profila, pozvavši sve zainteresovane da se pridruže njihovom timu od više od 11.000 zaposlenika. Predsjednik Uprave Slavko Ledić, objasnio je da je proces restrukturiranja u toku, da su vidljivi prvi rezultati, poslovanje se uspjelo stabilizirati, dio duga dobavljačima je zatvoren i osigurano je redovito podmirivanje obveza opskrba trgovina robom. Dio trgovina se zatvara kako bi se postigla operativna stabilnost. Konzum, kako se navodi u saopćenju, svojim zaposlenicima nudi brojne pogodnosti poput isplate božićnice, uskrsnice, regresa i drugih, kao i redovna primanja. Novost je i zapošljavanje na nepuno radno vrijeme, ističu iz te firme u sastavu Agrokora.

Euro u HR

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je vladin plan da Hrvatska prvi korak ka uvođenju eura, ulazak u europski tečajni mehanizam, odnosno tzv. ERM II, ostvari 2020. godine, kada i predsjeda EU-om. Govoreći na početku konferencije "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj", koju zajednički organiziraju Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) Plenković je istaknuo da ova Vlada ima iskustva s procesom pristupanja EU i da je "osjećaj identifikacije i vlasništva ovog procesa duboko ukorijenjen u ključnim ljudima koji su sada nalaze na odgovornim dužnostima u Vladi, pa i na čelu HNB-a". Dodao je i da ovom konferencijom započinje široka javna rasprava o uvođenju eura koja će poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.


Wizz air uveo besplatan ručni prtljag

Aviokompanija Wizz Air saopštila je da je uvela nova pravila za prevoz ručnog prtljaga, koja omogućavaju svim putnicima jedan besplatan komad ručnog prtljaga. Kako se navodi, putnici će automatski imati pravo na jedan komad ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 55x40x23 centimetara i maksimalne težine 10 kilograma, što će biti uključeno u cijenu karte. Osim toga, kako dodaju, putnici će moći da unesu i robu koju su kupili u duty free prodavnici na aerodromu nakon pasoške kontrole. Wizz air je najveća nisko-budžetna avio kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, koja koristi flotu od 86 aviona Airbus A320 i A321 na preko 500 linija iz 28 baza, povezujući 144 destinacija u 43 zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna