"Muslimanski političari pokušali opravdati djela terorista"

"Muslimanski političari pokušali opravdati djela terorista" Izvor: N1
(arhiva)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je jasna pozicija Republike Srpske vojna neutralnost, što podrazumijeva prekid aktivnosti svih predstavnika Republike Srpske na svim nivoima vlasti u BiH vezanih za integraciju sa NATO-om.

"Treba istaći da to ne podrazumeva prekid odnosa sa NATO-om, na primer na nivou programa vojne saradnje `Partnerstvo za mir`, gde učestvuje i Rusija", dodao je Dodik.

Predsjednik RS je ponovio da su se Srbi opredijelili da ne žele da se priključe NATO-u i da je tako odlučio narod koji je NATO bombardovao, narod koji je vidio da taj vojno-politički savez uvijek tokom konflikta zauzimao stranu njihovog protivnika.

"Niko ne može očekivati da Srbi to zaborave i da se priključe NATO-u", rekao je Dodik i naglasio da RS ne želi da učestvuje u tim savezima u kojima nije i Srbija, koja se takođe izjasnila za vojnu neutralnost.

"Prijetnja terorizma je ozbiljna opasnost za region"

Dodik je izjavio da na Balkanu postoji znatan broj sljedbenika tzv. Islamske države i da se RS trudi da se efikasno suprotstavi opasnosti od terorizma.

On je naglasio da trenutno policija u RS utvrđuje identitet lica koja su bila ili učestvuju u ratnim dejstvima na strani tzv. Islamske države.

"Bivši vojnici trenutno se vraćaju u BiH i predstavljaju ozbiljnu opasnost. I ne samo oni, nego i njihovi sledbenici koji su spremni da dostižu političke ciljeve terorističkim dejstvima. Naravno, to je ozbiljna opasnost", rekao je Dodik za "Rusku gazetu".

On je naglasio da se RS trudi maksimalno da se suprotstavi opasnosti od terorizma, navodeći da donosi mjere s ciljem jačanja postojećih bezbednosnih struktura, jača strukturu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, koje je odgovorno za borbu protiv terorizma i radikalizma.

Dodik je ocijenio da u BiH ne postoji razumijevanje sva tri naroda o neophodnosti konsolidovane borbe protiv tog zla, napominjući da postoje bošnjački političari koji su pokrovitelji tih procesa.

"Mogli smo da vidimo situaciju kada su muslimanski političari pokušavali da opravdaju ovo ili ono dejstvo terorista kao pojedinačne kriminalne slučajeve. A potom je bilo dokazano da je to bio organizovani teroriristički akt. To govori o tome da mi na različite načine posmatramo na situaciju koja se dešava u zemlji", dodao je Dodik.

"Hojt Ji doneo mnogo neprijatnosti"

Komentarišući izjavu zvaničnika američkog Stejt departmenta Hojta Jia da Srbija ne može da "sjedi na dve stolice" i balansirati između Rusije i Zapada, Dodik je ocijenio da Ji predstavlja bivšu američku administraciju koja nastavlja borbu protiv političke legitimnosti novoizabranog američkog predsednika.

"Mislim da je Hojt Ji ličnost iz prošlosti. Neuobičajeno je da bilo ko od američkih diplomata na taj način saopštava svoju poziciju, ali on je to uradio. U svakom slučaju, to govori o tome da on nema ozbiljnu podršku američkog rukovodstva", dodao je Dodik.

On je naglasio da je pažljivo slušao izjave američkog predsednika Donalda Trampa u kojima ističe, među spoljnopolitičkim prioritetima, nemiješanje u unutrašnje stvari suverenih zemalja.

"Hojt Ji nam je doneo mnogo neprijatnosti. Srbija je nezavisna država. Njen predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa Trampom i nije od njega tražio ništa slično. I posle svega, nađe se američki službenik, kao što je Ji, koji smatra sebe dovoljno autoritetnim da daje takve savete", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neobičnost takve situacije potvrđuje i činjenica da je nakon toga američki ambasador u Beogradu Kajl Skat bio prinuđen da objašnjava šta je ustvari htio da kaže Hojt Ji, ističući pri tome da je to Jiov lični stav.

Dodik je istakao da je neophodno zaštititi pravoslavlje i vrijednosti koje ono ujedinjuje, dodajući da će uvijek podržati takvu vrstu aktivnosti.

"U ovom trenutku postoji potreba za jačanjem dijaloga između lidera slovenskih zemalja, koji nije usmeren protiv neke treće strane. To je, pre svega, povezano sa time da se na globalnom nivou, iako se retko priznaje, tenzije povećavaju, ponekad eskaliraju u krvave konflikte na liniji islam-hrišćanstvo", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je ponosan na to što će u Banjaluci biti izgrađena rusko-srpska Crkva u čast carske porodice Nikolaja Drugog, čija bi gradnja trebalo da počne u leto 2018. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 46

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

bosanacb

da budem jasan nepodrzavam nikakav terorizam s bilo cije strane e sad kad je onaj vhabija ispalio nekoliko metaka na ambasadu sad u sarajevu on je terorista sto je ok i jest mile reci bolan da je i dalibor terorista pa pobogu bacio je bombu na americku ambasadu a sigurno nije zato sto mu nisu dali za kaficu

3 0

1967

Oba su državljani drugih država (Srbije i Crne gore) i ne vidim zbog čega BiH mora da se pravda za te papke neka se svi upitaju ko je odgovoran, a ne sve na BiH .

6 0

Cookie

Prvi bombaš samoubica na ovim prostorima je Dalibor Jauković,srpski vojnik odlikovan od S.Miloševića.Stvarno bi realno bilo da se srpski političari suoče sa činjenicom da je srpska vojska poslije vojske nacističke Njemačke prva po brutalnostima i ubistvima civila.

6 0

* Sva polja su obavezna