Papa: Čovječanstvo nuklearnim oružjem rizikuje samoubistvo

Papa: Čovječanstvo nuklearnim oružjem rizikuje samoubistvo Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo upozorio je da "čovječanstvo rizikuje samoubistvo" zbog povećane prijetnje od nuklearnog sukoba SAD i Sjeverne Koreje, a to će biti dominantna tema na predstojećoj međunarodnoj konferenciji u Vatikanu.

Vatikan je danas objavio detalje konferencije zakazane za 10. i 11. novembar, koja je, kako se navodi, dio dugotrajnog nastojanja Vatikana da promoviše svijet bez nuklearnog oružja. Konferencija će okupiti 11 laureta Nobelove nagrade za mir, zvaničnike UN i NATO-a, kao i ambasadore velikih sila.

Portparol Vatikana Greg Burk negirao je da ta konferencija predstavlja pokušaj pape Franje da posreduje u krizi oko Sjeverne Koreje.

Papa je i ranije pozivao Vašington i Pjongjang da ublaže retoriku i prihvate posredovanje drugih strana. On je u aprilu rekao novinarima da bi "dobar dio čovečanstva" bio uništen ako bi tenzije na Korejskom poluostrvu eskalirale.

Franjo će se obratiti učesnicima prvog dana konferencije, a među govornicima će biti i Beatris Fin, izvršna direktorka Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog naoružanja, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši šef agencije UN za nuklearnu enegiju Mohamed El Baradej i zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Getemiler.

Za sada nije poznato da li će Sjeverna Koreja i Kina imati predstavnike na konferenciji pošto te dvije zemlje nemaju diplomatske odnose s Vatikanom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ajla

Uvaženi Papa dobro zbori ali da li taj glas razuma dolazi do nerazumnih ljudi?

1 1

Smoki

Papa molim te priznaj ukazanje gospe, molim te pomozi oko izmjene izbornog zakona, molim te pomozi oko zakona o sportskim kladionicama, molim te pomozi oko izgradnje Pelješkog mosta ,molim te pomozi oka zakona o duhanu, molim te da našu heroinu Kolindu proglasiš svetom,molim te da našeg presjednika Čovića proglasiš svecom da ga zbog kriminala ne proganjaju, molim te da naše uznike, zločince,kriminalce, koji su izvršavali naredbe Zagreba uskrsneš,da ih proglasiš mucenicima jer su i oni mučili bošnjake po logorima.

2 1

Azra

Bekane Papa je među prvima priznao BiH...Znaš li to Bekane?

3 0

* Sva polja su obavezna