Izetbegović sa Lajčakom o EU integracijama BiH

Izetbegović sa Lajčakom o EU integracijama BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

Aktuelna situacija u BiH, dinamika i aktivnosti u procesu evroatlantskih integracija zemlje bile su teme susreta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom.

Susret je održan na marginama Foruma lidera koji se održava u okviru 39. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu.

Razgovarano je i o situaciji i odnosima u regiji Zapadnog Balkana, te o nekim od ključnih prioriteta u radu i planiranim aktivnostima Generalne skupštine UN-a tokom Lajčakovog predsjedavanja. Lajčak je informisao Izetbegovića da će u aprilu iduće godine u Njujorku biti održana sjednica Generalne skupštine UN-a na visokom nivou, posvećena očuvanju mira i prevenciji sukoba, ističući pri tome važnost i značaj učešća i doprinosa BiH na ovom skupu.

Lajčak je, također, najavio da će posjetiti BiH u sklopu priprema za ovaj sastanak na visokom nivou. Izetbegović je zahvalio Lajčaku za njegov kontinuirani interes i pažnju koju poklanja našoj zemlji, te je potvrdio spremnost BiH da nastavi da aktivno učestvuje i daje svoj doprinos unutar multilateralnog sistema Ujedinjenih nacija i njegovih agencija.

Sagovornici su se složili da je multilateralizam važniji nego ikada dosada u rješavanju kompleksnih problema i izazova sa kojima se današnji svijet suočava.

Delegaciju BiH u Parizu, koju predvodi član PBiH Bakir Izetbegović, čine još i ambasador BiH u Francuskoj Ivan Orlić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Andrijana Katić i savjetnica člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Mira Pekić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

BOSNA

ZIVIO NAS PREDSJEDNIK BAKIR IZETBEGOVIC .LJEPO VAS JE PREDSJEDNICE VIDJETI MEDU VELIKIM LIDERIMA.VELICANSTVENO SI ODRZAO GOVOR .PONOSNI BOSNJACI NA VELIKOG LIDERA RBIH BAKIRA.

2 2

Amanet

podrška depresiji i frustraciji hi hi hi

0 0

BOSNJACI

ZIVIO NAS PREDSJEDNIK RBIH BAKIR IZETBEGOVIC.ZIVJELA NASA DOMOVINA NJEN PREDSJEDNIK I SAV BOSNJACKI NAROD.

1 2

* Sva polja su obavezna