infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 31. oktobar

infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 31. oktobar Izvor: N1

Najnovije vijesti iz poslovnog svijeta za 31. oktobar 2017. godine.

Izvor: N1

Direktan let Sarajevo-Qatar

Prvi avion kompanije Qatar Airways, na relaciji Doha - Sarajevo, sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, gdje je pozdravljen tradicionalnim vodenim topovima.

Letovi na novouspostavljenoj direktnoj avioliniji ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine odvijat će se četiri puta sedmično, nedjeljom, utorkom, srijedom i petkom, a let će trajati šest sati.

Izvršni direktor Qatar Airways grupacije Akbar Al Baker doputovao je tim inauguralnim letom, zajedno sa ambasadorom BiH u Kataru ambasadorom Tarikom Sadovićem, čija je podrška i dovela do uspostavljanja ove usluge. Glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut kazala je da im je velika čast što jedna od najboljih avio-kompanija, po izboru putnika, počinje svoje letove sa Sarajevskog aerodroma. Qatar Airways je već šesta aviokompanija koja je ove godine započela operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u BiH nastavlja rast na svim poljima, što direktno doprinosi jačanju ekonomske slike BiH i razvoju njenih turističkih potencijala. Također, omogućava građanima BiH sve širi izbor kada su u pitanju evropske i svjetske destinacije.

Građani BiH u bankama imaju 11 milijardi KM

Centralna banka Bosne i Hercegovine svim građanima i poslovnim bankama čestita 31. oktobar – Svjetski dan štednje, koji bh. građani i ove godine obilježavaju s najvećim zabilježenim iznosom štednih uloga do sada. Zatim dodaju da prema podacima Centralne Banke BiH, depoziti građana čine 57,6 posto ukupnih depozita u komercijalnim bankama, te su, uz kontinuiran rast u 2017. godini, na kraju septembra dosegli, do sada, najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde konvertibilnih maraka.

Elektroprivreda RS-a u minusu 70 miliona KM

Nezavisna revizorska kuća "Deloitte" dala je "Elektroprivredi RS" mišljenje sa rezervom, a između ostalih zamjerki, istakli su i neadekvatnu ispravku potraživanja dva zavisna preduzeća – "Elektrokrajine" Banja Luka i "Elektrodistribucije" Pale što je značajno uticalo na finansijski rezultat.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su na kraju prošle godine dugoročno reprogramirana potraživanja od kupaca iznosila 14,2 miliona KM, dugoročna potraživanja od kupaca po osnovu potpisanih ugovora o medijaciji 18,7 miliona KM, dok su potraživanja od kupaca po osnovu isporučene električne energije, izvršenih usluga i obračunatih zateznih kamata iznosila 202,7 miliona KM, objavio je danas poslovni portal "capital". Utvrdili su i da Hidroelektrane na Trebišnjici nisu na pravilan način izvršile ispravku 4,9 miliona KM potraživanja od "Bobar banke" i "Banke Srpske" u stečaju zbog čega je dobit na nivou holdinga iskazana višom i za ovaj iznos.

Euro stabilan

Na većni Azijskih berzi cijene dionica su porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru nakon odličnih poslovnih rezultata američkih tehnoloških divova, dok je energetski sektor ojačao zahvaljujući visokim cijenama nafte. Na valutnim tržištima euro se stabilizirao nakon što je prošle nedjelje prema dolaru oslabio 1,5 odsto, što je bio njegov najveći nedjeljni gubitak u posljednjih 11 mjeseci.

Akcije na berzi SAD

Akcije u SAD-u nakon blagog porasta početkom sedmice ponovo su počele padati, a najveći pad osjetile su Merck dionice, a ponovni pad dionica osjetio se zbog Američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog plana za smanjenje korporativnih poreza.

Diane E. Jaffee "Porezne olakšice za korporacije bi bile izuzetno pozitivne. Imamo najveće porezne stope u cijelom svijetu za korporacije, tako da bi to bilo dobro. Danas je tržište malo nervozno rekla bih tako, jer kada se ukinu ti porezi,onda se stvari ne mogu predviđati. Jednostavno se dese."

Dow Jones Industrial pao je izvan svog prosjeka 85.45 poena ili 0,36% na 23,348, dok je S&P 500 izgubio 8.23 poena ili0,32% na 2,572 poena. Nasaq composite pao je 2.30 poena ili 0.03% na 6,698 poena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna