Džumhur: Porodica je najzaslužnija za sve moje uspjehe

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nakon najuspješnije sezone u njegovoj karijeri gostovao je u emisiji Dan uživo na N1 televiziji.

Izvor: N1

Damir je u studio N1 televizije donio i svoju majicu sa autogramom koja će sutra biti na aukciji.

"Sutra je aukcija u Aquariusu na Vilsonovom šetalište u 19:15 za djevojčicu Dalal koja boluje od leukemije. Sve pozivam da dođu i pomognu djevojčicu jer znamo kako je teško njenim roditeljima. Ovo je dres u kojem se pobjeđivalo i nadam se da će nekome biti drag poklon, a najvažnije je da pomognemo", rekao je Džumhur.

Za Damira sada slijedi pauza, za koju kaže da je dugo očekivao. Džumhur je danas 31. igrač svijeta, a sutra bi mogao biti i 30.

"Ovo je sezona sa najviše mečeva za mene. Odmor će biti do 20. novembra, a zatim slijede testiranja i pripreme 25. novembra za novu sezonu."

Trebamo li se brinuti oko povrede?

"Donio sam odluku da ne idem u Pariz jer je zdravlje najbitnije. Mala povreda koju sam vukao bila je razlog zašto sam otkazao turnir u Parizu. Nisam bio spreman igrati nekoliko mečeva. Drugi dio sezone je bio fenomenalan za mene", dodao je najbolji bh. teniser.

Roditelji, a naročito tvoj otac koji nikada nije prestao vjetovati i ulagati u tebe, kako on doživljava sve tvoje uspjehe i da li je država BiH i dalje gluha za sportiste?

"Nije se mnogo promijenilo od vremena kada sam bio mlad i sada. Znam da mnogi sportaši, ne samo teniseri, ispaštaju zbog toga. Uvijek govorim kako se nadam da će se to što prije riješiti. Nažalost stanje je takvo kakvo je. Imao sam sličnu situaciju, ali uz roditelje sam uspio sve proći pogotovo uz oca koji je moj trener i koji me uvijek gurao i dokazivao mi da mogu još više. Porodica je najzaslužnija za sve moje uspjehe. Da nije bilo njih ne bi bilo mojih uspjeha", izjavio je

Da li su očevi vrlo važne figure na terenima?

"Ima dosta tenisera i van regiona kojima su očevi, čak i majke, glavni treneri. Često dolaze iz sportske porodice, ako nisu teniseri onda su bili neko i nešto u sportu. Tako je u cijelom svijetu. Roditelji su ti koji moraju povući. Da li kao trener ili neka vrsta podrške - roditelji moraju biti stalno uz svoje igrače", smatra Džumhur.

Džumhur je kazao da je za njega Roger Federer najbolji teniser svih vremena.

"Previše je napravio u tenisu, najviše rekorda i jednostavno njegov izgled na terenu i igranje je doprinijelo da ga svi smatraju za najvećeg."

Bh. teniser kaže da je dobio ogromno iskustvo igranjem s najboljim teniserima svijeta.

"Velika je stvar što dijelimo svlačionicu i susrećemo se svaki dan, što mogu dobiti komplimente od njih i lijepe rečenice. To je jedna velika životna lekcija. to je najvrijednije što može da se pokupi od tenisa nakon završetka karijere."

Ima li BiH novih "Damira"?

"Ja sam s Mirzom počeo trenirati, kroz cijelu karijeru smo bili bliski i prijatelji smo van terena. Znam da Mirza može mnogo više od ovoga gdje se nalazi. Ali treba mu kontinuitet koji je potreban za velike rezultate. Tu su naši igrači iz Davis Cup reprezentacije, samo ih neko treba usmjeriti.Nadam se da će Mirza ući u prvih 100 jer je poseban osjećaj imati nekoga iz iste države pored sebe."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Damir Džumhur

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sindikat

A beograđanka, ima li nje negdje u zaslugama...

1 0

Azra

Ovi milioneri su najveće cicije.Džumhur i Džeko donirali dresove??????Ko će za njih dati 200 ...300 km? NIKO....Budite džekovi kao Đoković koji da 100 000 eura.Još se hvalite....pomozite tom djetetu stvarno a ne sa sićom ubirati poene.

1 4

Uceraj Im

Zar nije ona koka/rda/ iz bgd.?

3 2

* Sva polja su obavezna