Reakcije iz FBiH na protokol između RS i Hrvatske

Reakcije iz FBiH na protokol između RS i Hrvatske Izvor: N1

Protokol o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod", potpisan je danas između predstavnika entiteta Republika Srpska i resornog ministarstva Republike Hrvatske.

Vrijednost projekta, kojim se otvara prostor za gasifikaciju brodske Rafinerije, spajanjem na hrvatski gasovod i time smanji zagađenje zraka u opštinama Bosanski Brod u BiH i Slavonski Brod u Hrvatskoj, je oko tri miliona eura, a rok za realizaciju oko godinu i po.

Iz BH-Gasa negodovanje - potpisanim protokolom u Brodu o snabdjevanju Rafinerije brod prirodnim gasom, narušava se gasni sistem u BiH.

Potpis na Protokol resornih ministara iz Hrvatske i Republike Srpske i zvanično je označio namjeru plinifikacije brodske rafinerije. Adaptacija postojećeg produktovoda ka Hrvatskoj kojim će se dopremati gas Rafineriji koštaće procijenjeno je 3 miliona evra.

Ništa nije skupo, ako ćemo disati čist zrak, poručuju sa hrvatske strane.

"Hrvatska kao što sam rekao riješit će problem kvaliteta zraka na području slavonskobrodske županije. Win- win situacija, veselimo se realizaciji projekta", izjavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske.

Zadovoljni su i sa druge strane Save. U Vladi RS tvrde da je Rafinerija dosad uložila 250 miliona evra u modernizaciju postrojenja . Ipak njen akumulirani dug je prema polugodišnjem finansijskom izvještaju 598 miliona KM.

Cilj giganta je proširenje na tržište FBIH.

Izvor: N1

"Rafinerija nafte Brod je svojim poslovanjem doasd obezbijedila 2 milijarde evra. Mi očekujemo da će posle ovoga Raf bii više prihvaćena kao potencijalni snabdjevač energentima cijelog prostora BiH", kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Na negodovanja iz Sarajeva i optužbe da su Rusi i Hrvati iskrojili plan gasifikacije Rafinerije u Brodu bez saglasnosti vlasti Bosne i Hercegovine na čijem se teritoriju nalazi ovaj energetski objekat, odgovara premijerka RS.

"Ovo nije usmjereno ni protiv koga u BiH. Treba da doprinese svima u BiH. Na mikroplanu smo pokazali kako treba da se radi u cijeloj regiji da rješavamo pitanja ekološkog i privrednog karaktera", kazala je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Brodska rafinerija prošle godine dobila je novu ekološku dozvolu koja traje 5 godina.

Nakon gasifikacije jedan od najvećih ekoloških problema je rješavanje Gudronskih jama, odnosno odlagališta rafinerijskog otpada.

"Koje datiraju iz 60-ih godina prošlog vijeka. To je Rafinerija naslijedila. Rafinerija više ne odlaže otpad u te Gudronske jame", tvrdi Srebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinsrstva i ekologije RS.

Tako bi optimalno za godinu dana Rafinerija trebala da pređe sa mnogo skupljeg mazuta kao energenta na dosta jeftiniji plin koji će se dobavljati iz susjedne Hrvatske i to od preduzeća CRODUX, čiji je većinski vlasnik penzionisani hrvatski general Ivan Čermak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 22

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Essco

Naslov ovog teksta je sramota za N1. Da li uopce urednik ima uvid sta se sve objavljuje na ovoj stranici. SRAMOTA

0 0

Mirko

Pa gdje je sad ohr i EU da srede ove slucaje i kako je to dozvooljeno da imaju se paralelne veze izmedju drzave Srbije,SLovenije,Hrvatske i entiteta.. ohr treba da podhitnoi uvede da nema nikakvih paralelni veze s entitettima sto se tice BiH, samo veze drzavne i s drzavom BiH

16 8

Bibio

Incko spava a ohr uz srbiji

8 1

* Sva polja su obavezna