Rat saopćenjima Perića i Tegeltije: Sučelimo se javno

Rat saopćenjima Perića i Tegeltije: Sučelimo se javno Izvor: N1

Branko Perić, sudija Suda BiH danas se obratio sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine optužujući navodeći da je ideja o istragama o ratnoj prošlosti koja se nalazi u zaključcima VSTV-a na čijem je čelu Milan Tegeltija zapravo ideja Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Sudija suda BiH je u obraćanju državnim sudijama i tužiteljima naveo da je posebno paradoksalno što institucije Republike Srpske brane Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine od upozorenja koja stižu iz međunarodne zajednice, a do jučer su ga optuživale da je pod kontrolom te iste međunarodne zajednice.

"To pokazuje da je ideja o istragama o ratnoj prošlosti sudija u našem Sudu Dodikova ideja, koji je to nedvosmisleno iznio u intervjuu Sputnjiku prije dva dana u Beogradu. Predsjednik VSTV-a je očigledno u dogovoru s Dodikom prihvatio da ovu ideju realizuje kroz zaključke koje je sam osmislio stvarajući u instituciji većinu na principu trgovine utjecajem", poručio je Perić.

On je naveo da je "VSTV pod snažnim utjecajem politike i da funkcioniše na principima ad hock koalicija, ucjena, ličnih interesa i zloupotrebe moći. Udruženje sudija i tužilaca bi trebalo da stavi na dnevni red pitanje integriteta VSTV-a i njegove odgovornosti za izgradnju i jačanje nezavisnog pravosuđa. U tom kontekstu treba se založiti za snažnije učešće profesionalne zajednice u donošenju važnih odluka VSTV-a i kreiranju strateških politika u pravosuđu".

Uslijedio je i odgovor predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltije.

"Čvrsto vjerujući u pravo na drugačije mišljenje, koje je neizostavni dio kulture življenja u demokratskom društvu, do kraja ću braniti pravo sudije Branka Perića na mišljenje i kritiku čak i onda kada je to mišljenje drugačije od moga.  Međutim, s obzirom na posljednja istupanja sudije Branka Perića u medijima, bilo putem kolumni, bilo putem pisama, u kojima bez ijednog argumenta izuzev vlastitih insinuacija, manipulišući lažima, proziva mene kao predsjednika VSTS-a BiH i jedan dio članova VSTS-a BiH, želim da naglasim da se radi o lažima, insinuacijama, špekulacijama i pokušajima manipulacije javnosti", naveo je Tegeltija.

On je javno pozivao Branka Perića da on kao bivši, a Tegeltija kao sadašnji predsjednik VSTS-a BiH javno sučele stavove i argumente u otvorenoj javnoj debati u emisiji "1 na 1" na televiziji po izboru Perića.

"Moja preporuka bi bila da to bude televizija koja nije javni servis, a koja pokriva cijeli prostor BiH te koja na bilo koji način u percepciji građana nije povezana sa preferiranjem bilo koje političke opcije u BiH i koja će obojici učesnika dati jednak prostor za iznošenje vlastite argumentacije i stavova. Što se mene tiče, spreman sam za takvu vrstu javnog sučeljavanja počevši od danas pa do kada god to odgovara gospodinu Periću", zaključuje u svojoj reakciji Milan Tegeltija.

O cijelom slučaju i zaključcima VSTV-a oglasilo se i Udruženje sudija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ogranak Vrhovni/Ustavni sud Federacije BiH, oglasilo se otvorenim pismom, povodom usvojenih Zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

"I pored činjenice, koja je članovima VSTV-a morala biti poznata, da je osnovni princip sudske nezavisnosti i mandata koji je, do zakonske starosne granice ili do isteka fiksnog mandata, zagarantovana brojnim međunarodnim pravnim aktima i Preporukama Vijeća evropskih sudija, uz postojanje izuzetka samo za slučajeve koji proizilaze iz disciplinskih mjera za prekršaje ili krivične postupke, ali koji moraju biti precizno definisani i u saglasnosti sa odgovarajućim zahtjevima Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, VSTV je svojim zaključcima grubo prekršio sve ove principe i stavio se na stranu dijela politike koja je eksplicitno tražila da se izvrši provjera ratne prošlosti sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka", navode u reagiranju.

Ovakvim postupanjem VSTV ne štiti nezavisnost i integritet sudija, naprotiv, podriva se njihov autoritet i integritet i urušava povjerenja građana u pravosudni sistem, a što ima još gore posljedice u tome što stvara razdor među kolegama iz raznih entiteta, stoji u reakciji.

"Provjera ratne prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija ne može se vršiti na način kako je to usvojeno u Zaključcima VSTV-a tj. bez disciplinskog postupka a uz istovremeno poštivanje zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Osuđujemo i protivimo se kao legalisti da bilo koji upravni organ ili VSTV kao regulaciono tijelo, prikuplja i naknadno analizira pravomoćne sudske odluke, kako po nacionalnoj strukturi osuđenih lica tako i po vrsti krivičnih djela ratnog zločina, a koje odluke su prošle dvostepenost kontrole, a u mnogim slučajima i provjere kroz apelacije pred Ustavnim sudom BiH", navedeno je u reagovanju.

"Pozivamo VSTV-e da Zaključke kao štetne i nezakonite poništi, a članove VSTV-a koji su podržali takve zaključke glasanjem, da profesionalnoj zajednici koja ih je izabrala u VSTV, ponude ostavke iz moralnih i profesionalnih razloga - navodi se u pismu koji potpisuje predsjednica Ogranka Vrhovni/Ustavni sud Federacije BiH Slavica Čindrak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Uceraj Im

Kad je predlozio suceljavanje sa uvazenim sudijom Pericem na nekoj privatnoj TV, siguran sam da je Tegla mislio na Dodikovu RTRS

5 0

Uceraj Im

Svako razuman i objektivan zna da je uvazeni sudija Peric apsolutno u pravu...da je Dodik instalisao Tegeltiju na tako vazno mjesto s ciljem da razvali Sud i Tuzilastvo BiH. Svaka cast časnom sudiji Pericu

7 1

Je li Periću a ti što si muljo sa Meddžidom za SDA to nije miješanje politike? Ma fuj ne zna se ko je gori!

5 5

* Sva polja su obavezna