Dejtonski je u Predsjedništvu, moguće da je pronađena kopija

Dejtonski je u Predsjedništvu, moguće da je pronađena kopija Izvor: N1

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini nalazi se u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je ekskluzivno za Anadoliju od izvora bliskog kolektivnom šefu države.

"Samo su države dobile originalne dokumente, a onaj koji pripada državi BiH sigurno je u sefu Arhiva Predsjedništva BiH. Dakle, ni u kom slučaju dokument koji je MUP RS-a pronašao sinoć na Palama ne pripada originalnoj verziji dokumenta Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini", potvrđeno je za Anadoliju.

Sagovornik Anadolije tvrdi da postoje dvije mogućnosti o dokumentu koji je sinoć pronađen na Palama. Ili da je originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Srbije, jer Srbija se žalila da nemaju svog originalnog dokumenta, ili da ono što su našli na Palama, što je vrlo izvjesna mogućnost, nije uopšte original.

"Treba sačekati vještačenje, jer postoji mogućnost da to uopšte nije original. Naime, taj primjerak koji je trenutno u rukama MUP-a RS možda uopšte nije original ili da je original iz Srbije, jer je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je srbijanski primjer nestao", navodi naš sugovornik.

Tvrdi da su se, čak, prošle i pretprošle godine dijelili faksimili orginalnog dokumenta iz Hrvatske.

"Čak je i kabinet člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića dobio jedan takav primjerak", kaže sugovornik Anadolije.

Podsjećamo, Saša Klepić, direktor Arhiva BiH u razgovoru za N1 sredinom ljeta je potvrdio da Arhiv BiH nije preuzeo ovaj dokument.

"Ono što ja vama mogu odgovorno reći da Arhiv BiH, nikada u građi koju smo preuzimali '95. godine nije preuzeo Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu, niti u kopiji", kazao je tada Klepić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 17

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

lupus2014

Nikog ne bi iznenadilo da ova ujdurma sa Dejton sporazumom nije novi falsifikat iz kuhinje SANU i Udba službi iz Bgd.

3 0

Tango9

100% srpska posla ...

3 0

Realista

LUD ZBUNJEN NORMALAN

4 0

* Sva polja su obavezna