"2008. nije bilo Dejtonskog sporazuma u Predsjedništvu"

"2008. nije bilo Dejtonskog sporazuma u Predsjedništvu" Izvor: N1

Bivši član Predsjedništva BiH, predsjednik i osnivač Demokratske fronte Željko Komšić je za N1 prokomentarisao pronađenu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na Palama kod Željka Kuntoša, nekadašnjeg člana obezbjeđenja Dragana Kalinića, a danas pripadnika MUP-a RS.

"Nije ga bilo 2008. u Predsjedništvu, ali treba napomenuti da se po pravilu i zakonu svi međunarodni sporazumi, odnosno njihovi originali, čuvaju u Ministarstvu vanjskih poslova. Tako bi trebalo biti. S obzirom da kod nas ništa nije kako bi trebalo biti, ne iznenađuje me ni to. Ja samo znam da ga 2008. nije bilo, niti je iko tad rekao da postoji bilo koji primjerak Dejtonskog sporazuma u BiH", rekao nam je Komšićte dodao:

"U Predsjedništvu ga nije bilo, a da li se on pojavio naknadno, ne znam. Da li je to tada bilo sklonjeno, ni to ne znam. To je posao nekog drugog da istražuje".

Naglasio je i da, što se tiče situacije u vezi jučerašnjeg hapšenja Kuntoša, treba da se vidi šta će policija reći, no Komšić ističe da je njemu rečeno da je pronađen originalni primjerak Dejtonskog sporazuma.

"Otkud on kod te osobe, šta je ta osoba radila, kako je to došlo do njega, koji je to primjerak - ne znam, zaista nemam informacija. Znam samo da se međunarodni sporazumi i ugovori potpisuju u više primjeraka, a nije mi poznato u koliko je primjeraka potpisan taj sporazum. Ja koliko znam, Dejtonski mirovni sporazum je parafiran i potpisan jedanput u Dejtonu u bazi u Ohiu a drugi put u Parizu. Da li su to isti tekstovi Dejtonskog sporazuma - ne znam. Znam da ga mi nismo imali 2008, znam da niko nije rekao 'Ne, greška, imamo ga'", naveo je za N1.

Dodao je i kako su svi šutjeli do jučerašnjeg dana kada se pojavila priča o tom primjerku Dejtonskog sporazuma do kojeg se došlo prilikom hapšenja Kuntoša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Ma dajte,molim vas.....

2 0

MAMIĆ

ZNAMO MI GDJE JE ORGINAL AL MANIPULATORI SAMO MANIPULIŠU TREBA DODIKU PASA AL BAKE NEDA KREDIT MMF ZATO ŠTO GA JE OVAJ PUNO PUTA SLAGO

2 0

Koce tebi dati Orginal covjece! Tebi ni kopiju nebi ostavili! Al sve u svemu cudne stvari se desavaju u BiH! Navalile Hijene sa svih strana da rastrgaju Bosnu i Hercegovinu!

7 7

* Sva polja su obavezna